Досвід упровадження медіаграмотності в СумДПУ на міжнародному проєкті Idea Lab «Youth Meets Media»

Перегляди: 1196

Кандидат педагогічних наук, викладач кафедри української мови і літератури Ячменик М.М. узяла участь у міжнародній лабораторії ідей «Youth Meets Media» (Молдова, Україна, Грузія, Киргизстан) за підтримки DW Akademie.

Як не втратити себе у віртуальному світі? Як сформувати навички медіагігієни на рівні щоденної звички? Як трансформувати сучасні технології в безпечну взаємодію зі щоденним споживанням різножанрового контенту? Як максимально швидко та ефективно впровадити основи медіаграмотності для самих себе так, щоб споживачі інформації керували своїм часом, а не навпаки... Ці та багато інших викликів постали перед 100 (1) сучасними, креативними, відкритими до спілкування однодумців із медіаграмотності.

Насичені, інноваційні, неочікувані майстер-класи від міжнародних медіаекспертів і тренерів (Lena Nitsche, Angela Kea, Andreas Giefer, Nana Rapava, Ion Mocan, Ana Gherciu, Natalia Strogoteanu та ін.); емоційні, креативні модератори Вероніка Бобок і Габріел Енчев; обмін досвідом упровадження медіаосвіти на транскордонному рівні – учасники із Молдови, Грузії, Киргизстану, України презентували роботу шкільних гуртків юних журналістів, молодіжних радіо-студій та досліджень у ЗМІ, літніх учнівських шкіл із медіаграмотності…

Пишаємося українськими дослідниками медійного простору. Директор проєктів Академії Української Преси Юлія Гуза стала співучасницею творчої лабораторії ідей, де презентувала ідеї, підкріплені багаторічним досвідом роботи в Академії Української Преси, Віктор Пічугін провів для учасників тренінг «Як зняти відео, яке збере мільйон лайків», Марина Ячменик презентувала роботу наукового гуртка «Основи медіаграмотності майбутніх учителів», навчального курсу «Медіаосвіта» у Сумському державному педагогічному університеті імені А.С. Макаренка, віртуальної лабораторії «Медіакультура вчителя-словесника» у соціальній мережі https://www.facebook.com/groups/1544313565646322/ та https://mediaspaceteacher.blogspot.com/p/blog-page_23.html, співпрацею із Академією Української Преси, учителями та учнями Сумщини.

Учасники IDEA LAB «YOUTH MEETS MEDIA» діляться своїми враженнями:

Спасибі DW Akademie Europe and Central Asia, колегам із Німеччини Maxim Ryabkov, Daniela Kleinert, Catriona Schmid, колегам із Республіки Молдова Liudmila Corlateanu, Елена Пономаренко, українським колегам – директору DW Akademie в Україні Кирилу Савіну, Маргариті Захарченко, колективу АУП Валерію Іванову, Тетяні Івановій, Юлії Гузі, Юлії Кулик та іншим за можливість долучитися до феєрверку ідей, креативу та творчості із поширення медіаграмотності на транскордонному рівні!