Європейський тиждень цифрової грамотності у СумДПУ

Перегляди: 351

23 березня у межах Європейського тижня цифрової грамотності керівником Центру забезпечення якості вищої освіти, к.п.н. Ячменик М. М. та начальником лабораторії дистанційного навчання Колесник Ю. І. проведено тренінгову зустріч із формування цифрової грамотності для студентів СумДПУ імені А.С.Макаренка.

Із цілющим інфомедійним словом до здобувачів вищої освіти також звернулися: заступник декана факультету іноземної та слов’янської філології, доцент Кириленко Н. І., завідувач кафедри української мови та літератури, професор Семеног О. М.

Мета заходу ‒ підвищення рівня медіаосвіти у студентів.

Під час зустрічі Колесник Ю. І. розповіла про цифрову грамотність як необхідну та важливу компетентність у сучасному світі, продемонструвала статистичні дані щодо рівня цифрової грамотності українців, ознайомила із онлайн-платформою «Дія: цифрова освіта», партнерами тижня цифрової грамотності в Україні (EGAP, EDERA, CISCO, MICROSOFT UKRAINE), запропонувала «Цифрограм» ‒ національний тест для визначення рівня цифрової грамотності, розповіла про електронний підпис, серію онлайн-курсів, присвячених медіаграмотності, розвитку критичного мислення, «інформаційні бульбашки», пропаганду, фейки та маніпуляції.

К.п.н, старший викладач кафедри української мови і літератури Ячменик М. М. ознайомила студентів із навичками мережевого етикету, толерантного спілкування в онлайн-просторі, провела активності, спрямовані на захист інформаційних даних у соціальних мережах, під час яких студенти створили імпровізовані профілі користувачів Instagram та проаналізували власну безпеку в Інтернеті, звернули увагу на матеріали, які варто і не варто публікувати на особистій сторінці. Підставою для проведення заходу із медіаграмотності є можливість постійного навчання, саморозвитку, ПОСТІЙНА ПІДТРИМКА, ПАРТНЕРСТВА від проєкту IREX "Вивчай і розрізняй: інфомедійна грамотність" та АУП для викладачів СумДПУ імені А.С.Макаренка.

Горбатенко Ірина,
фахівець Центру ЗЯВО