Громадська та волонтерська діяльність кафедри: підсумки року

Громадська та волонтерська діяльність кафедри: підсумки року

Перегляди: 1081

У СумДПУ імені А.С. Макаренка при кафедрі спеціальної та інклюзивної освіти Навчально-наукового інституту педагогіки і психології (далі – кафедри СІО) діє волонтерський рух «Крок назустріч», що залучає студентів університету та активних сумчан до волонтерської діяльності.

Засновницею цього руху є викладач кафедри спеціальної та інклюзивної освіти Кісліцина Марина Вікторівна, яка є керівником студентського науково-методичного центру «Крок назустріч».

На сьогодні її сім’я поповнилася новим членом, вихованням якого займається Марина Вікторівна. Втім вона постійно на зв’язку з командою волонтерів як у реальному житті, так і дистанційно online. Формат її спілкування з волонтерами та організаціями-партнерами під час якого вона продовжує їх надихати, допомагати: 1) особисті зустрічі з волонтерами (приходять в гості або ходять на прогулянку з малюком), під час яких обговорюються нові ідеї і засоби їх впровадження; 2) постійно в бесіді з членами «Крок назустріч» у Viber; 3) зв’язок з реабілітаційними закладами та іншими організаціями (спілкування з адміністрацією, домовленість про заходи); 4) можливість проводити в умовах карантину зустрічі та заходи на сервері кафедри СІО СумДПУ імені А.С. Макаренка на платформі Discord.

Розуміючи важливість для Сумщини подальшого розвитку цього напряму роботи університету, адміністрацією університету у штат кафедри спеціальної та інклюзивної освіти був прийнятий фахівець Паладич Олександр Вікторович, на якого покладено обов’язки заступника керівника студентського науково-методичного центру «Крок назустріч», й наставником якого стала Марина Вікторівна.

Все зазначене вище дозволило волонтерам волонтерського руху «Крок назустріч» зберегти свою активну громадську позицію на теренах Сумщини й протягом 2019-2020 року провести 68 заходів. Вони постійно висвітлювалися на головній сторінці сайту нашого університету.

Це були такі заходи, які традиційно проводяться активістами волонтерського руху щороку, серед них Благодійний ярмарок «Разом зробимо більше!». Волонтерський рух приймав активну участь у відзначенні днів, що присвячені людям з інвалідністю та визнані всесвітніми днями інформування про проблеми та потреби людей з інвалідністю. Волонтери: відвідували з подарунками сім’ї з дітьми з інвалідністю; брали участь у міських, обласних та міжнародних проектах; здійснювали волонтерську допомогу дітям та молоді з особливими потребами вдома, у побуті та на базі спеціальних закладів. В поточному році започатковано новий волонтерський проект «Спорт без обмежень» – здійснюється волонтерська допомога у проведенні заходів, спрямованих на залучення людей з інвалідністю до регулярних занять фізичною культурою та спортом.

Дуже приємно, що відданість та поклики душі волонтерів нашого волонтерського руху «Крок назустріч» були у березні 2020 р. міською владою, а саме міським головою – Лисенко О.М. відзначені, в особі Олександра Паладича, заступника керівника студентського науково-методичного центру «Крок назустріч», аспіранта кафедри СІО СумДПУ імені А.С. Макаренка. Він отримав подяку за активну громадську позицію та волонтерську діяльність, вагомий внесок у розвиток фізичної культури та спорту.

Під час проведення в Сумах заходу «Sumy V-Day 2019», присвяченому Міжнародному дню волонтера, у грудні 2019 року, учасники руху були номінантами заходу й представляли діяльність волонтерського руху і кафедри як його бази. Світлана Подлєсна та Микола Лобур, які є багаторічними активними учасниками цього волонтерського руху, отримали особисті подяки від Управління молоді та спорту Сумської ОДА. Волонтерський рух «Крок назустріч» був визначений подякою за досягнення та внесок у розвиток громади протягом 2019 року.

За підсумками 2019 року та з нагоди Міжнародного дня волонтера подяки від ректора університету отримали 5 учасників волонтерського руху, подяки від директора Навчально-наукового інституту педагогіки і психології – 23 волонтери.

Ці відзнаки підтвердили, що в стінах університету є чудова команда волонтерів різного віку. Команда здатна до самоврядування, високий рівень взаємної підтримки.

Бажаємо їй натхнення та сили продовжувати таку нелегку, але вкрай необхідну справу!

Більше фото