Козацький майстер-клас

Перегляди: 1239

24-25 жовтня 2019 р. у Сумському державному педагогічному університеті імені А. С. Макаренка на базі кафедри української мови і літератури проходила ІІІ Усеукраїнська науково-практична конференція «Інновації в освіті і педагогічна майстерність учителя-словесника».

Як завжди, на такій конференції обговорювалася проблематика наукових розвідок: педагогічна майстерність учителя у вимірах інноваційних підходів; режисура педагогічної дії учителя; сучасний урок в умовах імплементації Концепції «Нова українська школа»; евристичні технології у фаховій підготовці майбутнього вчителя; професійна комунікація у добу цифрових технологій.

Це ті проблеми, які намагаються вирішувати у своїй повсякденній діяльності ті педагоги-новатори, котрі навчають і виховують учнів, які так стрімко зростають в козацьких класах. Серед таких педагогів-новаторів і кандидат педагогічних наук, берегиня Ліна Крівшенко. Її вихованці є не тільки гордістю КУ Сумська спеціалізована школа І-ІІІ ступенів № 25 , а й міста Суми.

Отже, ті наукові знахідки, які щоденно напрацьовуються сотнями науковців України успішно використовуються та вдосконалюються у процесі навчально-виховної діяльності сучасної школи. Вони гарно сприймаються дітьми, сприяють якісному й радісному засвоєнню навчального матеріалу.

Не випадково вже втретє до відкриття Усеукраїнської науково-практичної конференції «Інновації в освіті і педагогічна майстерність учителя-словесника» запрошуються учні козацького класу (фото 5661, 5662).

Адже учні козацького класу є незаперечним наочним зразком освіти й виховання за тими інноваційними освітніми технологіями, над вдосконаленням яких так плідно працюють науковці України.

Вихід козачат на імпровізовану сцену, вишуканість їхнього мовлення й пісенного мистецтва приємно вражають учасників наукової конференції. Це враження й водночас захоплення підростаючим козацьким гуртом помітно відображається на обличчях і зволожених очах дорослих (фото 5680, 5703).

Доктор педагогічних наук, професор Олександр Лавріненко приймає запашний коровай з рук маленької берегині Поліни Акіменко, дякує козачатам та фотографується з ними. До схвальних слів на адресу маленьких патріотів України долучається головний організатор і генератор цього наукового дійства – доктор педагогічних наук, професор Олена Семеног. Вона виразила козачатам щиру вдячність за демонстрацію справжнього майстер-класу із красномовства та шанування рідної української мови. Відзначила, що такий дитячий козацький майстер-клас є взірцевим і перспективним для використання вчителями й викладачами України (фото 5668, 5675, 5678, 5684, 5709, 5723).

Звичайно ж, такому результативному оволодінню рідною мовою сприяє активне впровадження в навчально-виховний процес учнів козацького класу евристичних і інших комунікативних технологій, а також створення численних ситуацій успіху у повсякденній життєдіяльності дитячої козацької громади.

Справжніми уроками красномовства Ліни Крівшенко є копітка робота з маленькими групками успішних учнів (з кожним із них), а також хорові розучування декламувань, що використовуються у численних сценаріях активної участі козачат в урочистих заходах, приурочених державним і визначним місцевим датам. Під час хорового розучування декламувань Ліна Миколаївна домагається від кожного учня й хору наслідування чіткості вимови, виразності, емоційності, інтонаційного забарвлення її досконалого голосу та сценарного артистизму.

Роботу кандидата педагогічних наук, козацької берегині Ліни Крівшенко та її вихованців високо оцінили наковці. Козачат пригостили смачними рум’яними яблуками (фото 5739).

Дзвенить мідний дзвіночок у руках лауреата премії імені Івана Андрійовича Зязюна, доктора педагогічних наук, професора Олени Семеног. Кличе маленьких козачат до шкільного уроку, а науковців – до творчої й результативної наукової праці (фото 5749, 5753).

Бурними оплесками науковців супроводжується переможний вихід козачат із 202 аудиторії Сумського державного педагогічного університету імені А.С. Макаренка…

Генерал-командор Віктор Лях,
отаман Сумської паланки
МГО «Козацтво Запорозьке»