Участь наукової команди макаренківців у ґрантовому проєкті «Вивчай і розрізняй: інфо-медійна грамотність»

Перегляди: 1709

Сумський державний педагогічний університет імені А.С. Макаренка (за результатами конкурсного відбору) виборов право взяти участь у ґрантовому проєкті «Вивчай та розрізняй: інфо-медійна грамотність», що реалізується Радою з міжнародних наукових досліджень та обмінів IREX за підтримки Посольства Великої Британії, Посольства США в Україні, Міністерства освіти і науки України та Академії української преси.

Мотиваційні листи, написані відповідальними особами – Ячменик М.М. та Моцак С.І., увійшов у 10-ку кращих ЗВО – на базі яких буде здійснюватися реалізація проєкту «Вивчай і розрізняй» протягом двох років. Такий результат дав змогу зорганізувати проєктну групу викладачів за напрямами «українська мова і література», «історія» та «мистецтво» (усього 20 осіб), які і були запрошені  до Києва на грандіозний освітній симпозіум «Роль освіти в епоху дезінформації та технологічного прогресу», де високе представництво гостей і донорів, зіркові спікери, 400 освітян із усієї України, більш ніж 80 навчальних закладів середньої і вищої освіти та інститутів підвищення кваліфікації у співдії освоювали  потужне навчання з медійної грамотності - дводенні базові тренінги для розвитку навичок критичного мислення!

Команду науковців із Сумського педагогічного університету очолив – проректор з науково-педагогічної роботи, доктор біологічних наук, професор Шейко В.І.

Під час освітнього симпозіуму виступили: президент IREX Кристин Лоард, Мелінда Сіммонс – посол Великої Британії в Україні, Вільям Тейлор – посол США в Україні, Девид Патрікаракос – британський журналіст, письменник, телеведучий, які наголосили, що такі проекти спрямовані на те, щоб навчити вчителів, викладачів фільтрувати, аналізувати медіатексти, створювати якісні медіапродукти та допомагати наступному поколінню молоді здобувати навички критичного мислення.

Під час двох панельних дискусій виступили: президент Академії української преси Валерій Іванов, директорка IREX в Україні Мехрі Драхман, кандидат філологічних наук, доцент, завідувачка кафедри журналістики ДонНУ імені Василя Стуса, тренерка IREX Олена Тараненко, журналістка видання KyivPost Ольга Руденко, голова комісії з журналістської етики, журналіст Андрій Куликов, освітній омбудсмен Сергій Горбачов, співзасновниця ГО «Смарт освіта» і сайту НУШ Галина Титиш, співзасновник онлайн-платформи EdEra Ілля Філіппов, керівник експертної групи з питань освіти дорослих та педагогічної освіти директорату освіти дорослих та головного управління вищої освіти Ігор Балуба.

Головні меседжі симпозіуму:

Як зазначила на своїй сторінці у Facebook Світлана Богдзієвич так висновкували директори: обов'язкове введення спецкурсу «Основи медіаграмотності»; створення та розвиток шкільних медіа; інтеграція медіаграмотності в усі предмети; використання елементів медіаграмотності в позакласній роботі; інформування батьківської громадськості щодо медіаосвіти.

Учасники проектної групи СумДПУ імені А.С. Макаренка в соціальних мережах ділилися своїми враженнями:

Михтуненко В.В., викладач кафедри всесвітньої історії, міжнародних відносин та методики навчання історичних дисциплін:

Щиро дякуємо організаторам симпозіуму з інфо-медійної грамотності за нові знання та позитивні емоції. Ніколи не думала, що за три дні тренінгових занять може пройти така колосальна переоцінка пріорітетів у сфері особистісних цінностей. Підсумком роботи на симпозіумі для мене стала потреба у створенні нової парадигми інформації. Сподіваюся, що набуті навички критичного відношення до медіа, я сможу передати своїм студентам.

Громова Н.В., кандидат педагогічних наук, доцент кафедри української мови і літератури:

Щиро дякуємо Раді міжнародних наукових досліджень та обмінів (IREX), Академії української преси, Міністерству освіти і науки України, посольствам США та Великої Британії. Цікава актуальна інформація, професійна майстерність тренерів спонукає кожного учасника до подальших роздумів, свідомого осмислення та фільтрування різноманітної інформації в умовах дезінформації.

Пономаренко Н.П., аспірантка кафедри української мови і літератури:

Перший етап проєкту «Вивчай та розрізняй» набирає обертів: ми стали свідками цікавих виступів, гарячих дискусій, цікавих креативних тренінгів та невимушеного спілкування, того самого, 5 хвилин якого можуть перевернути ваше життя та надихнути на небачені зміни!!!

Крамська С.Г., кандидат педагогічних наук, доцент кафедри хорового диригування, вокалу та методики музичного навчання:

Мистецька група Навчально-наукового інституту культури і мистецтв СумДПУ імені А.С.Макаренка у захваті від участі в роботі Міжнародного симпозіуму «Роль освіти в епоху дезінформації та технологічного прогресу» в рамках проєкту «Вивчай та розрізняй: інфо-медійна грамотність» від Академії української преси і Ради міжнародних наукових досліджень та обмінів (IREX) (7–9 жовтня, м.Київ). Чудовий колектив однодумців університету, радість спілкування, перспективність проєкту, професіоналізм тренерів, творча атмосфера, унікальність роботи в малих групах, натхнення, глибина заходу…! Щиро дякуємо за запрошення керівникам команди Світлані Моцак (Інститут історії та філософії) та Марині Ячменик (Факультет іноземної мови та слов’янської філології).

Траєкторію успішного шляху до інфо-медійної грамотності майбутніх учителів України... Окреслено! Спасибі керівникам та організаторам IREX та АУП – Мехрі Дракман, Любові Квасюк, Олені Тараненко, Валерію Іванову, Тетяні Івановій, тренерам та усім, хто доклав максимум зусиль для успішного проведення фестивалю медіаграмотності для освітян ! Далі буде...

Тетяна Рябко,
науковий гурток «Медіаграмотність майбутніх учителів»