Заняття спільно із професіоналом-практиком

Перегляди: 1415

8-9 квітня 2020 року практичні заняття з методики викладання української мови у старшій і вищій школі для магістрантів факультету іноземної та слов’янської філології Сумського державного педагогічного університету імені А.С. Макаренка відбулись у формі відеоконференції на платформі Zoom.

Для вебінару обрали кілька важливих питань, з-поміж яких - інноваційні процеси у мовній освіті; українська мовна освіта: законодавчий, лінгводидактичний аспекти; учитель-словесник у вимірах компетентнісної парадигми освіти; програмні засади вивчення української мови у старшій школі (профільний рівень, рівень стандарту, академічний рівень); сучасні підходи до викладання української мови у старшій і вищій школі.

Родзинка – проведення заняття спільно із професіоналом-практиком. Сьогодні – із учителькою української мови та літератури Сумської гімназії № 1, учителем-методистом Аллою Василівною Баєвою. У 1997 р. Алла Василівна з відзнакою закінчила Сумський державний педагогічний інститут ім. А.С.Макаренка за спеціальністю «учитель української мови та літератури, зарубіжної літератури» і вже понад двадцять років працює за фахом. Окрім викладацької діяльності, проводить численні авторські майстер-класи, проводить вебінари для вчителів-словесників України.

Веде блог https://alla-baeva.blogspot.com/?fbclid=IwAR2yjXhyAn6MKWSNiKyqhYAz2PHOIQIBmm40OnBmMMa0s2oZqQwWRNbKEoA

Алла Василівна запропонувала приклад заняття як коктейль методів, прийомів, цікавих завдань, «приправлений родзинкою любові до дітей», смачний сучасний урок, пронизаний медіа освітнім компонентом.

Обговорювали ми і питання академічної доброчесності, що є невід’ємною складовою забезпечення якості освітньої діяльності та якості освіти загалом, про виховання в учнях/ студентах необхідності дотримуватись принципів академічної доброчесності власним прикладом; про неупередженість при оцінюванні навчальних досягнень учнів і студентів (на підставі чітких критеріїв); чесність і ретельність в інноваційній та дослідно-експериментальній роботі; просвітницькій роботі щодо дотримання академічної доброчесності учнями і студентами.

Приходимо до висновку: необхідною умовою сталого розвитку й одним із головних індикаторів стану розвитку національної безпеки, за якими вимірюється рівень розвитку національної освіти кожної країни, є якість мовної освіти. Мета мовної освіти - у взаємозв’язку мовних, літературних, загальнокультурних, особистісно ціннісних аспектів з мовним вихованням та його невід'ємними атрибутами - мовним смаком, мовним чуттям – долучити учнів/студентів до духовних надбань поколінь, сприяти формуванню у молодих людей мовленнєвої поведінки особистості.

 Динамічні мовні зміни, розвиток комунікативної та когнітивної лінгвістики, теорії дискурсу, лінгвістики впливу, нагальна потреба розробки ефективних підходів до формування культуромовних особистостей учнівської молоді – усе це детермінує посилену увагу до особистості вчителя як носія національного коду.

Школа потребує учителя – майстра українського слова і педагогічної дії в поєднанні з традиціями національного виховання.

Про результативність практичного заняття у коментарях магістрантів і Алли Василівни Баєвої.

Карантин для навчання – не проблема!

https://www.facebook.com/profile.php?id=100017135836570&__tn__=%2CdlC-R-R&eid=ARB5fjEGRZxgsLYxmS3FW1n2XyFLwYmopGEgkVRWhofqrCARJpdxLy-f1c2dAAOtnzBemKkAUBfEOtkr&hc_ref=ARSnk1JUkbupIA9KYWNNFcoCOzdH-vWBf-N0S9R0y99hdEK243i6EEj2EBiantqxhiY

Аліна Зякун

Разом із професором, доктором педагогічних наук, завідувачем кафедри української мови та літератури Оленою Миколаївною Семеног і вчителем української мови та літератури Сумської гімназії № 1, учителем-методистом Аллою Василівною Баєвою студенти мали можливість провести неординарне, надзвичайно цікаве та змістовне практичне заняття з методики навчання української мови в загальноосвітніх закладах у формі відеоконференції на платформі Zoom.

Виявляється, урок - це справжній коктейль методів, прийомів, різноманітних цікавих завдань, приправлений родзинкою любові до дітей. А ще існує секретний рецепт того, як приготувати смачний урок мови та літератури. Дуже корисно було дізнатися, що в інстаграмі «можемо жити» не лише ми, але й літературні герої, письменники, критики. А такі популярні для нас котомеми – це справжня чарівна паличка для сучасного вчителя.

Зарецька Оксана

«Дуже незвичний формат онлайн-пари, але досить цікаво. Алла Василівна Баєва показала та розказала декілька цікавих прийомів, що допоможуть дітям і нам, учителям, у навчанні. «Смачний» прийом – це щось нове, незвичне та захоплююче. Вдячна за можливість спілкуватися з новими та неймовірно цікавими людьми, а також, будучи вдома, почувати себе причетною до навчального процесу.

Рябко Тетяна

«Надзвичайно сподобалася така форма проведення заняття. Дякуємо Аллі Василівні за те, що долучила нас і розповіла про «Мовно-літературну кулінарію». Ми дізналися багато нових і сучасних форм роботи».

Середа Богдана

«Завжди цікаво й корисно знайомитися з яскравими особистостями, які своєю любов’ю до власної справи неодмінно захоплюють оточуючих. Саме такою і була сьогодні гостя нашого заняття Алла Баєва – натхненна, творча, із запалом та вогником в очах. За час зустрічі ми отримали безліч ідей для мотивування учнів до вивчення предмету, а також корисних порад щодо організації уроку української мови та літератури».

Ворожбит Тетяна

Щиро вдячна організаторам за можливість послухати цікавого та досвідченого фахівця. Заняття було дуже інформативним та корисним.

Баєва Алла Василівна

Про що ж можна було говорити з майбутніми вчителям-філологами? Для мене абсолютно зрозуміло: про смачний сучасний урок та його меню. То ж я і рецептами цікавими поділилася, і поспілкувалася, і про академічну доброчесність поговорила з колегами. Час промайнув непомітно, плідно й ефективно. А я знову себе відчула студенткою, яка під час пари представляє свій освітній проєкт. Неймовірні відчуття, неймовіне спілкування! 

Пчеляна Лариса

Колеги, однодумці, які роблять корисну справу. Дякуємо пані Олена Семеног та Алла Баева за співпрацю заради майбутнього української освіти!