Новини

Участь студента СумДПУ в освітньому заході з академічної доброчесності в рамках Програми «U-LEAD з Європою»

Студент 3 курсу спеціальності Середня освіта. Українська мова і література  СумДПУ Вакін Ілля Олександрович (наук. керівник – проф. Семеног О.М.) узяв участь у  дводенній конференції-воркшопі «Освітній менеджмент: культура доброчесності як чинник якісної освіти».

Захід організувала Могилянська стратегічна агенція (Mohyla Strategic Agency) спільно з Києво-Могилянською бізнес-школою в рамках ініціативи Програми  «U-LEAD з Європою» Будинок доброчесності  та ГО «Майбутні» в Києві. До заходу долучилися представники законодавчої та виконавчої гілок влади, органів місцевого самоврядування, галузевих НУО, керівники та студенти освітніх інституцій.

Мета конференції - створення передумов для формування культури в системі освіти, що базується на чесності, доброчесності, відповідальності, повазі та справедливості.

На заході учасники розглянули такі аспекти, як визначення та цінність академічної доброчесності, культурні зміни, традиції та орієнтація на майбутнє, технологічні виклики та можливості для розвитку академічної доброчесності, психологічні чинники в умовах етичної дилеми, кодекс честі. 

Заступник голови Комітету Верховної Ради України з питань освіти, науки та інновацій Сергій Колебошин поінформував про проєкт Закону України «Про академічну доброчесність», який на початку 2024 року зареєстровано у Верховній Раді України. Законопроєктом пропонується регламентувати превентивні заходи, тим самим розширивши підходи до розуміння доброчесності та боротьби з її порушенням.

Виступили  президент НаУКМА Сергій Квіт, заступник керівника апарату Національного агентства з питань запобігання корупції Олександр Стародубцев, Людмила Слива, заступниця керівника Офісу доброчесності НАЗК, Лілія Вавринів, директорка Тернопільської школи № 28 та ін.

Ілля Вакін розповідає: захід став для мене не просто черговим семінаром, а справжнім святом освіти і науки, де зібралися однодумці, щиро зацікавлені у розвитку та вдосконаленні освітнього процесу. З 2014 року академічна доброчесність має законодавче тлумачення і втілюється на всіх рівнях освіти в Україні. Це невід’ємна складова внутрішньої системи забезпечення якості кожного закладу освіти. Я вірю, що культура доброчесності стане основою для розвитку якісної освіти в Україні!

Особливо цінними для мене стали робота в групах та обговорення нагальних проблем. Два дні поспіль ми розглядали різні теми, відкривали кейси, знайомилися з інноваційними підходами до освітнього менеджменту.

Програма для України з розширення прав і можливостей на місцевому рівні, підзвітності та розвитку «U-LEAD з Європою» спільно фінансується ЄС та його державами-членами Німеччиною, Польщею, Данією та Словенією для підтримки України на її шляху до зміцнення місцевого самоврядування. U-LEAD сприяє прозорому, підзвітному та багаторівневому управлінню в Україні, яке відповідає на потреби громадян та розширює можливості громад.

https://mind.ua

Адреса

Сумський державний педагогічний університет імені А.С. Макаренка
Адреса: 40002, Сумська обл., м. Суми, вул. Роменська 87
Телефони: (0542) 68-59-02
Web-сайт: www.sspu.edu.ua
E-mail: rector@sspu.edu.ua

Приймальна комісія

Адреса: 40002, м. Суми, вул. Роменська, 87
E-Mail: prcom@sspu.edu.ua
Тел.: +38 (0542) 22-12-44
        +38 (0542) 68-59-15

Моб.: +38 (093) 256-67-28,
          +38 (099) 601-07-23
viber b306d telegram 357e7
feysbuk pk c9b38   instagram pk e72ca   tik tok pk 9443a

Електронний розклад

Електронний розклад СумДПУ Android додаток

Електронний розклад СумДПУ iOS додаток

Меню

Мій розклад