Новини

1 грудня – Всесвітній день боротьби з ВІЛ/СНІДом 2023

01 грудня, долучаючись до Всесвітньої Акції «16 днів проти насилля», фахівці Психологічної служби провели профілактичне заняття з елементами тренінгу приурочене до 1 грудня – Всесвітнього дня боротьби з ВІЛ/СНІДом.

День боротьби зі СНІДом проголошено Всесвітньою організацією охорони здоров'я та вперше відзначено 1 грудня 1988 року. З того часу Всесвітній день боротьби зі СНІДом відзначається щорічно. *Головна мета Всесвітнього дня боротьби зі СНІДом* – звернути увагу суспільства на цю проблему. Сьогодні ВІЛ – це не вирок.

1 грудня – Всесвітній день боротьби зі СНІДом На сьогодні не існує вакцини для профілактики СНІДу і недостатньо ефективні методи лікарської терапії цього захворювання! *СНІД* – синдром набутого імунодефіциту *ВІЛ* – вірус імунодефіциту людини.

Сьогодні вже немає людини, яка б не чула про ВІЛ, СНІД. Багато людей в Україні вважають себе обізнаними з цього питання. Проте більшість молодих людей вважають, що ця проблема – це щось далеке, що вона їх не стосується і не буде стосуватися в майбутньому. Факти доводять протилежне – кожного року фіксують все більше випадків захворювань на СНІД.

Незважаючи на успіхи медицини, ВІЛ/СНІД все ще залишається невиліковною хворобою.

Допоки не існує вакцини чи можливості лікування, основними завданнями профілактичної роботи залишаються:

  • розповсюдження інформації;
  • захист себе та інших;
  • розвиток поведінкових навичок.

*ВІЛ-інфекція* – це одне з хронічних вірусних захворювань, викликане вірусом імунодефіциту людини (ВІЛ), що призводить до глибокого порушення імунної системи, яке визначають медичним терміном «імунодефіцит».

Чи означають терміни «ВІЛ» і «СНІД» одне й те ж? Ні, терміни «ВІЛ» і «СНІД» не є синонімами. ВІЛ – це вірус імунодефіциту людини, він викликає ВІЛ-інфекцію. *СНІД* означає синдром набутого імунодефіциту – це одна зі стадій ВІЛ-інфекції. В людей, які живуть з ВІЛ, не на всіх стадіях захворювання спостерігається порушення стану імунної системи, тобто є імунодефіцит. Тому не в усіх ВІЛ-інфікованих розвивається СНІД. Сучасне лікування ВІЛ-інфекції дозволяє запобігти руйнуванню імунної системи і розвитку СНІДу або сприяє відновленню імунітету. У випадках відновлення імунітету в людини зникають симптоми СНІДу, але вона залишається ВІЛ-інфікованою.

У всьому світі сьогодні говорять про Снід, про те, яку загрозу існуванню людства несе ця глобальна епідемія, про масштаби цієї трагедії, про те, що ця чума 20, а тепер вже і 21 століття загрожує існуванню людства... і, звичайно ж, про те, як зупинити глобальне поширення епідемії ВІЛ/Сніду.

Щорічно відзначається цей міжнародний день служить справі зміцнення організованих зусиль по боротьбі з пандемією ВІЛ-інфекції та Сніду, що розповсюджується по всіх регіонах світу. Організовані зусилля направлені на зміцнення громадської підтримки програм профілактики розповсюдження ВІЛ/СНІД, на організацію навчання та надання інформації з усіх аспектів ВІЛ/СНІД.

Розуміючи всі зростаючі складнощі, пов'язані з пандемією ВІЛ/Сніду, ООН створила в 1996 році союз шести всесвітніх організацій. Названа Спільної програмою Об'єднаних Націй з проблем ВІЛ/Сніду (Joint United Nations Programme on HIV/AIDS, UNAIDS), програма об'єднує як спонсорів цього спільного проекту Дитячий фонд ООН, Програму ООН з розвитку, Фонд ООН з питань народонаселення; Організацію ООН з питань освіти, науки і культури (ЮНЕСКО), Всесвітню організацію охорони здоров'я (ВООЗ) і Світовий банк.

ЮНЕЙДС підтримує довгострокові глобальні проекти з профілактики ВІЛ-інфекції та Сніду; допомагає боротьбі за права людини незалежно від ВІЛ-статусу, здійснює допомогу країнам у всьому світі за допомогою проведення навчання заходам профілактики, підтримки досліджень з питань ВІЛ/Сніду і роботи з програмами розширення міжнародного фронту боротьби з ВІЛ/Снідом.

  • www.helpme.com.ua – Національна лінія телефону довіри з питань ВІЛ/СНІДу;
  • www.ucdc.gov.ua – ДУ «Український центр контролю за соцхворобами МОЗ України»;
  • www.msmua.org – МБФ «Міжнародний Альянс з ВІЛ/СНІД в Україні»;
  • www.unaids.org.ua – ЮНЕЙДС, Об'єднана Программа ООН з ВІЛ/СНІДу.

Тому Психологічна служба бажає вам любити себе, берегти своє здоров’я та здоров’я своїх рідних та близьких!

На рефлексії студенти були дуже активні і відзначили, що знання, отримані під час занять, виявились корисними і вони будуть користуватись ними у власному житті.

Зверніть увагу!!! Фахівці Психологічної служби проводять індивідуальні консультації в онлайн-режимі. Якщо у вас є запит на психологічну підтримку – ви завжди можете звернутися до Психологічної служби.

Психологічна Служба – e-mail: Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. Вам необхідно увімкнути JavaScript, щоб побачити її.

Практичний психолог – Вікторія Германівна – 095 345 83 35.
e-mail: Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. Вам необхідно увімкнути JavaScript, щоб побачити її.

Практичний психолог – Вікторія Олександрівна – 050 735 03 73.
e-mail: Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. Вам необхідно увімкнути JavaScript, щоб побачити її.

Соціальний педагог – Дарина Олександрівна – 099 221 31 89.
e-mail: Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. Вам необхідно увімкнути JavaScript, щоб побачити її.

Соціальний педагог – Маргарита Юріївна – 095 321 68 75.
e-mail: Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. Вам необхідно увімкнути JavaScript, щоб побачити її.

Адреса

Сумський державний педагогічний університет імені А.С. Макаренка
Адреса: 40002, Сумська обл., м. Суми, вул. Роменська 87
Телефони: (0542) 68-59-02
Web-сайт: www.sspu.edu.ua
E-mail: rector@sspu.edu.ua

Приймальна комісія

Адреса: 40002, м. Суми, вул. Роменська, 87
E-Mail: prcom@sspu.edu.ua
Тел.: +38 (0542) 22-12-44
        +38 (0542) 68-59-15

Моб.: +38 (093) 256-67-28,
          +38 (099) 601-07-23
viber b306d telegram 357e7
feysbuk pk c9b38   instagram pk e72ca   tik tok pk 9443a

Електронний розклад

Електронний розклад СумДПУ Android додаток

Електронний розклад СумДПУ iOS додаток

Меню

Мій розклад