Новини

Біостаціонар «Вакалівщина» увійшов до Проєкту від Програми Розвитку ООН

На початку лютого 2023 року були оголошені результати конкурсу Проєктів від Програми розвитку ООН із відновлення та розбудови миру, відібраних для фінансування у 2023-2024 рр.

Дана Програма має на меті шукати місцеві інноваційні рішення та допомагати реформаторській екосистемі в Україні, тестувати такі рішення та нові методи їх реалізації. Проєкти реалізується за фінансової підтримки Уряду Швеції.

Розроблений ГО «Українська природоохоронна група» Проєкт «Мережа інформаційно-рекреаційних центрів підтримки природно-заповідних територій як складова відновлення та управління екосистемами громад» був підтриманий ПРООН. Серед учасників робочої групи, яка працювала над проектом,  був доцент кафедри біології та методики навчання біології, к.б.н. Говорун Олександр Володимирович.

Проєкт спрямований на об’єднання існуючих природоохоронних установ північно-східної України мережею інформаційно-рекреаційних центрів, а також на зміцнення міжгалузевих зв’язків (освіта, культура, підприємництво). Головне завдання Проєкту – показати зв’язок природної складової з культурою, перебігом історії, довести необхідність збереження історичних ландшафтів для розвитку краю. У ньому окремо робиться акцент на туристичному аспекті, де якнайкраще демонструється соціально-економічна роль природно-заповідних установ для становлення громад та їх подальшого сталого розвитку. 

Попередньо мережа інформаційно-рекреаційних центрів охоплюватиме такі населені пункти: м. Новгород-Сіверський, м. Середина-Буда, с. Землянка, с. Воргол, с. Вирівка, с. Пустовійтівка, с. Катеринівка, с. Вакалівщина, с. Кам’янка, с. Куземин, м. Краснокутськ. Таким чином, будуть охоплені території багатьох існуючих природоохоронних об’єктів: Деснянський біосферний резерват, НПП «Деснянсько-Старогутський», заказник «Верхньоесманський», регіональний ландшафтний парк «Сеймський», Пустовійтівські кургани і прилеглі заказники, природний заповідник «Михайлівська цілина», НПП «Гетьманський» та НПП «Слобожанський». Все це природно-заповідні території, розташовані вздовж кордону з Російською Федерацією, які були в окупації з лютого по квітень 2022 року, або (у випадку Слобожанського НПП) прийняли переселенців з тимчасово окупованих територій, і мають напрацювання у сфері залучення волонтерів до природоохоронних заходів та досвід співпраці з освітніми установами та закладами культури.

До цієї мережі також увійдуть ряд заказників довкола Біостаціонару «Вакалівщина» Сумського державного педагогічного університету, а на території самого Біостаціонару буде створено один із інформаційно-рекреаційних центрів згаданої мережі. У рамках реалізації Проєкту його виконавцями планується тісна співпраця з науково-педагогічними працівниками і співробітниками кафедри біології та методики навчання біології щодо подальшої організації еколого-просвітницьких заходів та біологічних шкіл на базі Біостаціонару.

Адреса

Сумський державний педагогічний університет імені А.С. Макаренка
Адреса: 40002, Сумська обл., м. Суми, вул. Роменська 87
Телефони: (0542) 68-59-02
Web-сайт: www.sspu.edu.ua
E-mail: rector@sspu.edu.ua

Приймальна комісія

Адреса: 40002, м. Суми, вул. Роменська, 87
E-Mail: prcom@sspu.edu.ua
Тел.: +38 (0542) 22-12-44
        +38 (0542) 68-59-15

Моб.: +38 (093) 256-67-28,
          +38 (099) 601-07-23
viber b306d telegram 357e7
feysbuk pk c9b38   instagram pk e72ca   tik tok pk 9443a

Електронний розклад

Електронний розклад СумДПУ Android додаток

Електронний розклад СумДПУ iOS додаток

Меню

Мій розклад