Новини

Фольклорний гурт «Серпанок»

Цього року творчий колектив нашої кафедри відзначає 25 своїх літ, понад 15 із яких функціонує під крилом СумДПУ імені А. Макаренка. Виступи «Серпанка» вже звично стають прикрасою й родзинкою концертних та просвітницьких інститутських та університетських заходів, мистецьких акцій міста й області, колектив відомий в Україні та за її межами.

Діяльність гурту не обмежується лише виконавством, а сполучає в собі власне творчість і наукові пошуки, базуючись на дослідженні традиційної співочої культури північно-східних теренів України, переважно Сумщини. Тут до наших днів збереглися риси східно-поліської обрядової архаїки, наддніпрянської багатоголосної лірики, доповнені в подальшому новішими слобідськими традиціями – ця яскрава різнобарвна пісенна культура не залишає нікого байдужим, але, на жаль, швидко зникає. Наше завдання –відродити, зберегти й примножити її природну первозданну красу.

Пісні, зібрані в процесі польової практики, а також розшукані у фольклорних архівах, відтворюються гуртом у недоторканому вигляді, зі збереженням традиційної стилістики, автентичної виконавської манери.

Такі підходи останнім часом все більше приваблюють молодь, яка виявляє непідробний інтерес до народної музики, із задоволенням оволодіває способами традиційного музикування, знаходить натхнення у відкритості й щирості цієї культури, її мистецькій ексклюзивності й водночас доступності для опанування, захоплюється відшліфованим у віках репертуаром і накопиченою енергетикою, до якої можна долучитися через спів, гру, танець.

Як відгук на цей запит в Україні й за кордоном проводяться численні майстер-класи, організовуються літні школи традиційного музичного виконавства. Керівниця гурту «Серпанок», ст. викладач кафедри образотворчого мистецтва, музикознавства та культурології, канд. мист. Олена Гончаренко систематично проводить заняття з традиційного співу на школах «Рись» (Україна), Міжнародних літніх школах у Польщі, Литві. Студенти нашого інституту мають можливість протягом всього періоду навчання відвідувати такі заняття без додаткової плати )))

Отож чекаємо нових учасників! Із гуртом «Серпанок» ви зможете ближче познайомитись із творчим хистом своїх пращурів, перейняти їх мистецький досвід і водночас бути в тренді сучасних тенденцій, розкрити свій власний потенціал, нарешті, просто отримувати задоволення від спільного музикування.

На фото – сторінки історії гурту, знайомтеся і приходьте до нас!

Адреса

Сумський державний педагогічний університет імені А.С. Макаренка
Адреса: 40002, Сумська обл., м. Суми, вул. Роменська 87
Телефони: (0542) 68-59-02
Web-сайт: www.sspu.edu.ua
E-mail: rector@sspu.edu.ua

Приймальна комісія

Адреса: 40002, м. Суми, вул. Роменська, 87
E-Mail: prcom@sspu.edu.ua
Тел.: +38 (0542) 22-12-44
        +38 (0542) 68-59-15

Моб.: +38 (093) 256-67-28,
          +38 (099) 601-07-23
viber b306d telegram 357e7
feysbuk pk c9b38   instagram pk e72ca   tik tok pk 9443a

Електронний розклад

Електронний розклад СумДПУ Android додаток

Електронний розклад СумДПУ iOS додаток

Меню

Мій розклад