Новини

Круглий стіл «Академічно доброчесне середовище: виклики і практики»

13 вересня, у перший день Декади академічної доброчесності, відбувся круглий стіл «Академічно доброчесне середовище в закладах освіти: виклики та практики».

Модератори заходу ‒ Центр забезпечення якості вищої освіти СумДПУ імені А.С. Макаренка (М.М. Ячменик, А.В. Сиріна, І.С. Горбатенко)

Спікери – Л.В. Пшенична, професор, перший проректор СумДПУ імені А.С. Макаренка; О.М. Семеног, професор, завідувач кафедри української мови і літератури, завідувач Лабораторії «Академічна культура молодих дослідників»; М.А. Бойченко, доктор педагогічних наук, професор, гарант ОНП «Освітні, педагогічні науки» третього рівня вищої освіти, І.А. Чистякова, кандидат педагогічних наук, доцент кафедри педагогіки, завідувач відділу аспірантури;
А.В. Вертель, кандидат філософських наук, доцент кафедри практичної філософії, заступник директора з наукової роботи Інституту педагогіки і психології, заступник голови Комісії з етики та академічної доброчесності.

Перший проректор, професор Л.В. Пшенична привітала студентів та викладачів з початком Декади академічної доброчесності, ознайомила присутніх із нормативно-правовою базою, що стосується поняття академічна доброчесність, принципами правилами дотримання академічної доброчесності, зокрема з Положенням про систему забезпечення академічної доброчесності у освітньо-науковій діяльності Сумського державного педагогічного університету імені А.С. Макаренка (https://sspu.edu.ua/images/2020/doc/polozhennya_pro_sistemu_zabezpechennya_ad_2866f.pdf), Кодексом академічної доброчесності (https://sspu.edu.ua/images/2019/manual/kodeks_akademichnoyi_dobrochesnosti_6c82c.pdf), якого повинні дотримуватися всі члени Макаренківської родини, Положенням про комісію з питань етики та академічної доброчесності (https://sspu.edu.ua/images/2019/manual/polozhennya_pro_komisiyu_z_pitan_etiki_ta_akadem_dobrochesnosti_f788c.pdf), Деклараціями (https://sspu.edu.ua/images/2021/docs/deklaraciya_pro_akademichnu_dobrochesnist_zdobuvacha_vischoyi_osviti_sumskogo_derzhavnogo_pedagogichnogo_universitetu_imeni_a_s_makarenka_vid_12_serpnya_2020_roku_ecd6b.pdfhttps://sspu.edu.ua/images/2021/docs/deklaraciya_pro_akademichnu_dobrochesnit_naukovo-pedagogichnogo_naukovogo_pedagogichnogo_pracivnika_sumskogo_derzhavnogo_pedagogichnogo_universitetu_imeni_a_s_makarenka_vid_12_serpnya_2020_roku_59897.pdf ), які підписують усі здобувачі вищої освіти та науково-педагогічні працівники СумДПУ імені А.С. Макаренка. Перший проректор закликала членів Макаренківської родини постійно дотримуватися норм та принципів академічної доброчесності.

Завідувач відділу аспірантури, доцент І.А. Чистякова розповіла про важливість дотримання академічної доброчесності у науковому просторі, для успішного здобуття рівня бакалавра, магістра та доктора філософії.

   Професор М.А. Бойченко поінформувала студентів щодо правил оформлення покликань та цитувань у науковому тексті, повідомила про різновиди плагіату, зокрема про самоплагіат, розповіла про найновітніші методи перевірки наукових робіт.

Заступник голови Комісії з етики та академічної доброчесності, доцент А.В. Вертель презентував збірник студентських робіт «Цінності академічної доброчесності та етики», зокрема розповів про творчі роботи у жанрі рекламних постерів студентів навчально-наукового інституту педагогіки і психології.

Завідувач Лабораторії «Академічна культура молодих дослідників», професор О.М. Семеног ознайомила присутніх із поняттями «честь», «гідність», навела приклади вправ для майбутніх учителів щодо виявлення плагіату, розповіла про грантову діяльність з критичного мислення та інфомедійної грамотності викладачів кафедри української мови та літератури, віртуальну лабораторію «Мультимедійний словник з інфомедійної грамотності».  

Анастасія Рабош – студентка факультету іноземної та слов’янської філології (під керівництвом в.о. завідувача кафедри англійської філології та лінговодидактики, доцента Козлової В.В.) презентувала модель створення Агенції ініціатив на основі популяризації принципів академічної доброчесності.

Керівник центру забезпечення якості вищої освіти М.М. Ячменик запросила всіх присутніх долучатися до мережі заходів із академічної доброчесності у межах Декади (https://www.facebook.com/groups/140035996734966/posts/1058591541546069 ).

Будьмо доброчесними, адже доброчесність ‒ це запорука якісної освіти!

Ірина Горбатенко – магістрантка ФІСФ, фахівець центру ЗЯВО

Адреса

Сумський державний педагогічний університет імені А.С. Макаренка
Адреса: 40002, Сумська обл., м. Суми, вул. Роменська 87
Телефони: (0542) 68-59-02
Web-сайт: www.sspu.edu.ua
E-mail: rector@sspu.edu.ua

Приймальна комісія

Адреса: 40002, м. Суми, вул. Роменська, 87
E-Mail: prcom@sspu.edu.ua
Тел.: +38 (0542) 22-12-44
        +38 (0542) 68-59-15

Моб.: +38 (093) 256-67-28,
          +38 (099) 601-07-23
viber b306d telegram 357e7
feysbuk pk c9b38   instagram pk e72ca   tik tok pk 9443a

Електронний розклад

Електронний розклад СумДПУ Android додаток

Електронний розклад СумДПУ iOS додаток

Меню

Мій розклад