Новини

На ПГФ презентували видання «Скарби природи Ворсклянського краю»

6 грудня 2022 року на базі природничо-географічного факультету СумДПУ імені А.С. Макаренка відбулася презентація книги «СКАРБИ ПРИРОДИ ВОРСКЛЯНСЬКОГО КРАЮ», яка видана у видавництві «Університетська книга» за загальною редакцією М.П. Книша.

Авторський колектив: М. П. Книш, к.б.н.; О. Ю. Скляр; С. М. Панченко, д.б.н.; К.К. Карпенко, к.б.н., О.М. Дугіна. Книга присвячена природі Охтирського району Сумської області та актуальним питанням її охорони. У популярній формі наводиться наукова інформація про природну сутність краю (геологічна історія, рельєф, гідрографія, кліматичні умови, ґрунти, різноманіття рослинного і тваринного світу) в її тісній взаємодії з людською діяльністю. А також про охоронні види рослин, грибів і тварин, території та обʼєкти природно-заповідного фонду Охтирщини.

Видання розраховане на широке коло читачів, які цікавляться природою, екологічним станом довкілля: школярів, студентів, освітян, натуралістів і краєзнавців, екологів і природоохоронців.

Презентація книги проходила спільно із Гетьманським національним природним парком. Книгу презентував кандидат біологічних наук Микола Петрович Книш.

Микола Петрович Книш, кандидат біологічних наук, доцент, заступник начальника науково-дослідницького відділу Гетьманського національного природного парку  - відомий в Україні зоолог, орнітолог, популяризатор науки та природо охоронець. Є автором понад 300 наукових публікацій, а його книги про заповідні скарби Сумщини, фауну хребетних вийшли великими накладами і слугують освітянам та краєзнавцям як довідники та настільні книги. Майже 40 років Микола Петрович присвятив викладацькій роботі на природничо-географічному факультеті СумДПУ імені А.С. Макаренка. Своїм вчителем його визнають багато відомих науковців - людей, кому він допоміг зробити перший крок в науці. З 2009 року М.П. Книш організовує наукову роботу Гетьманського національного природного парку.

З вітальними словами до присутніх перед початком презентації виступили: ректор Сумського державного педагогічного університету імені А.С. Макаренка – Юрій Олегович Лянной та в.о. директора Гетьманського НПП – Олександр Сергійович Кварта. Після цього відбулося урочисте підписання двох договорів: угода про співпрацю між Сумським державним педагогічним університетом імені А. С. Макаренка та Гетьманським національним природним парком; договір про проведення навчальних та виробничих практик між Сумським державним педагогічним університетом імені А. С. Макаренка та Гетьманським національним природним парком.

З вітальним словом від Сумської ОДА виступила директор Департаменту захисту довкілля та енергетики Сумської обласної державної адміністрації – Ірина Володимирівна Кашпур. Ірина Володимирівна відзначила вагомий внесок даної події на розвиток природоохоронних територій Сумщини та України, особисто подякувала Миколі Петровичу за його велику роботу на захист довкілля та вручила Грамоту від Сумської ОДА.

Презентація цієї книги викликала великий інтерес серед усіх природоохоронних установ Сумщини і України. У цей день природничо-географічний факультет СумДПУ імені А.С. Макаренка став центром обговорення екологічних проблем довкілля та післяпереможного відновлення природоохоронних територій. На заході були присутні та виступили: директор природного заповідника «Михайлівська цілина» - Григорій Іванович Дудченко, директор КЗ СОР «РЛП «Сеймський» - Марія Миколаївна Коняєва та долучилися онлайн представники Деснянсько-Старогутського НПП та Поліського НПП.

Наукова бібліотека СумДПУ імені А.С. Макаренка підготувала виставку публікацій, що стосуються вивчення флори, фауни, мікобіоти, ландшафтного різноманіття та гідрології територій Гетьманського НПП, які проводяться викладачами та студентами природничо-географічного факультету СумДПУ імені А.С. Макаренка.

Особливі слова вдячності в адресу Миколи Петровича Книша прозвучали від завідувачки відділу документів з природничих та аграрних наук Сумської універсальної наукової бібліотеки – Олександри Григорівни Стрельченко та провідного бібліографа цього ж відділу – Валентини Анатоліївни Токарєвої.

На презентації очно були присутні викладачі природничо-географічного факультету та колеги з кафедри екології та ботаніки Сумського національного аграрного університету. Онлайн долучилися здобувачі освіти природничо-географічного факультету, вчителі біології, географії та хімії м. Суми та інші зацікавлені слухачі.

З відео репортажем про дану подію можна ознайомитися за посиланням - https://www.youtube.com

Символічно, що дата презентації співпала із святкуванням 92-річниці природничо-географічного факультету та святкуванням Дня збройних сил України. З вірою у ЗСУ продовжуємо працювати на освітянському фронті.

Все буде Україна!

Адреса

Сумський державний педагогічний університет імені А.С. Макаренка
Адреса: 40002, Сумська обл., м. Суми, вул. Роменська 87
Телефони: (0542) 68-59-02
Web-сайт: www.sspu.edu.ua
E-mail: rector@sspu.edu.ua

Приймальна комісія

Адреса: 40002, м. Суми, вул. Роменська, 87
E-Mail: prcom@sspu.edu.ua
Тел.: +38 (0542) 22-12-44
        +38 (0542) 68-59-15

Моб.: +38 (093) 256-67-28,
          +38 (099) 601-07-23
viber b306d telegram 357e7
feysbuk pk c9b38   instagram pk e72ca   tik tok pk 9443a

Електронний розклад

Електронний розклад СумДПУ Android додаток

Електронний розклад СумДПУ iOS додаток

Меню

Мій розклад