Новини

На ПГФ відбулася наукова конференція «VI Сумські географічні читання»

15-16 жовтня 2021 року на базі природничо-географічного факультету СумДПУ імені А. С. Макаренка відбулася Всеукраїнська наукова конференція «Шості Сумські географічні читання».

Співорганізаторами конференції виступили природничо-географічний факультет Сумського державного педагогічного університету імені А.С. Макаренка і Сумський відділ Українського географічного товариства. Крім великої групи сумських науковців, у роботі конференції взяли участь науковці та викладачі провідних наукових установ, закладів вищої освіти, шкільні вчителі та працівники закладів позашкільної освіти з Києва, Запорізької, Луганської, Черкаської, Вінницької областей та інших регіонів України, а також учасники з Танзанії та Кенії.

З вітальними словами виступили деканка природничо-географічного факультету к.п.н., доц. Л.П. Міронець, в.о. завідувача кафедри загальної та регіональної географії к.г.н., доц. О. Г. Корнус, начальник Сумського обласного центру з гідрометеорології О.М. Пономарьов. Були озвучені привітання від Інституту економіки промисловості НАНУ, Українського метеорологічного та гідрологічного товариства, Українського гідрометеорологічного інституту НАНУ та ДСНС України.

Основна частина наукових доповідей 15 жовтня була присвячена проблемам взаємодії природи і суспільства, зокрема «Сільськогосподарське землекористування як основа оптимальної моделі взаємодії природи та суспільства» (Кисельов Ю. О.), «Техногенні флуоропохідні в природних об’єктах м. Суми» (Касьяненко Г.Я., Мацак С.В.), «Географічні аспекти розроблення та реалізації державної політики сталого розвитку» (Омельяненко В.А.), «Конструктивно-географічне значення дослідження водогосподарських ландшафтно-технічних систем» (Мізіна С.К.) та ін. Актуальним проблемам контролю якості метеорологічних даних була присвячена доповідь М.В. Савенця «Система контролю якості даних метеорологічних величин на висотах та оброблення аерологічної інформації»; цікавою була й історико-краєзнавча розвідка С.О. Авхутської «Введення карткової системи на Сумщині в 1928 − на початку 1930-х років».

Частина доповідей була присвячена дослідженням на природно-заповідних територіях, у т.ч. проєктованих: «Про природоохоронну цінність та необхідність розширення ландшафтного заказника місцевого значення «Урочище Довжик» (Вертель В.В., Корнус А.О., Вертель Г.І.). «Система байрачно-балкових урочищ на межиріччі Псла та Хоролу, як перспективна природоохоронна територія в складі регіонального ландшафтного парку «Гадяцький» (О.В. Панченко, В.В. Мовчан).

Важливою була проблематика доповідей, присвячених актуальним питанням географічної освіти «Окремі дискусійні питання шкільної географічної освіти на сучасному етапі» (Вірченко П.А.), «Психолого-педагогічні технології при вивченні рекреаційно-країнознавчих дисциплін» (Бейдик О.О.) та ін. За матеріалами доповідей і їхнього обговорення підготовлено збірник наукових праць та ухвалено відповідні рішення конференції. В рамках екскурсійної програми конференції, її учасники відвідали геологічний музей університету.

Продовженням екскурсійної програми 16 жовтня стала наукова екскурсія територією Путивльського туристичного кластера (етнографічний музей горюнської культури у селі Нова Слобода, Спадщанський ліс та Молченський Різдва Богородиці жіночий монастир у м. Путивль), яку майстерно провів член оргкомітету конференції – директор Державного історико-культурного заповідника у м. Путивлі С.В. Тупик. Велику допомогу в організації екскурсій та харчуванні учасників конференції надали місцеві випускники кафедри Г.М. Горбовцов і О.О. Зюзько.

Адреса

Сумський державний педагогічний університет імені А.С. Макаренка
Адреса: 40002, Сумська обл., м. Суми, вул. Роменська 87
Телефони: (0542) 68-59-02
Web-сайт: www.sspu.edu.ua
E-mail: rector@sspu.edu.ua

Приймальна комісія

Адреса: 40002, м. Суми, вул. Роменська, 87
E-Mail: prcom@sspu.edu.ua
Тел.: +38 (0542) 22-12-44
        +38 (0542) 68-59-15

Моб.: +38 (093) 256-67-28,
          +38 (099) 601-07-23
viber b306d telegram 357e7
feysbuk pk c9b38   instagram pk e72ca   tik tok pk 9443a

Електронний розклад

Електронний розклад СумДПУ Android додаток

Електронний розклад СумДПУ iOS додаток

Меню

Мій розклад