Новини

Нові виміри співпраці ІПООД імені Івана Зязюна НАПН України та СумДПУ

2 квітня 2020 р. відбувся вебінар «НОВІ ВИМІРИ СПІВПРАЦІ: НАУКОВА УСТАНОВА – УНІВЕРСИТЕТ».

Організатори: відділ змісту і технологій педагогічної освіти ІПООД імені Івана Зязюна НАПН України; Центр забезпечення якості вищої освіти; ресурсний центр професійного розвитку учителя української мови і літератури, науково-дослідна лабораторія «Академічна культура дослідника в освітньому просторі» Сумського державного педагогічного університету імені А. С. Макаренка.

Участь узяли викладачі різних кафедр, аспіранти, магістранти.

Обговорювали хід виконання угоди про науково-методичну співпрацю між інституціями, перспективи наукової, творчої співпраці на 2020 – 2023 рр.

Упродовж 2017-2019 рр. було налагоджено активну співпрацю у межах діяльності ресурсного центру професійного розвитку учителя української мови і літератури, науково-дослідної лабораторії «Академічна культура дослідника в освітньому просторі» Сумського державного педагогічного університету імені А. С. Макаренка, відділу змісту і технологій педагогічної освіти Інституту педагогічної освіти і освіти дорослих імені Івана Зязюна НАПН України, що здійснюється відповідно до угод про наукову співпрацю, спрямований на обмін досвідом щодо професійної підготовки викладачів, методистів і вчителів; підвищення рівня педагогічної майстерності, удосконалення професійних якостей, професійної наукової і викладацької культури, проведення науково-методичних семінарів, науково-практичних конференцій, круглих столів за участю науковців, викладачів і учителів.

Мета діяльності ресурсного центру учителя української мови і літератури, науково-дослідної лабораторії «Академічна культура дослідника в освітньому просторі» Сумського державного педагогічного університету імені А. С. Макаренка – надавати освітньо-консультативну, інформаційно-дидактичну, дослідницьку підтримку вдосконалення ключових компетентностей учителів-словесників (майбутніх і працюючих) як наставників молоді, тьюторів, фасилітаторів; сприяти поширенню державної мови в різних сферах суспільного життя міста Суми і Сумської області. Головними напрями роботи Центру визначено фахово-методичний, дослідницький, культурно-освітній. На виконання завдань мікропроєкту за дослідницьким та культурно-освітнім напрямами Центру працюють науково-дослідні лабораторії «Академічна культура дослідника» та «Медіакультура вчителя-словесника».

Веб-сторінка Центру функціонує на сайті СумДПУ імені А.С.Макаренка та в соціальних мережах (http://rctpd.sspu.edu.ua/https://www.facebook.com/groups/738691996506908/). Веб-ресурси охоплюють дидактичний інструментарій з актуальних питань фахово-методичної підготовки, формування і розвитку ключових компетентностей. Функцію дидактичного інструментарію виконують авторські посібники з лінгводидактики, культури наукової української мови, академічного письма, педагогічної майстерності, також міждисциплінарні модулі, підготовлені спільно з кафедрами педагогіки, інформатики, бізнес-технологій, медико-біологічних основ фізичної культури, лабораторіями інклюзивної освіти СумДПУ імені А.С.Макаренка, а також Інституту педагогічної освіти і освіти дорослих імені Івана Зязюна НАПН України. Експертні оцінки дидактичного інструментарію здійснювали науковці відділу змісту і технологій навчання дорослих Інституту педагогічної освіти і освіти дорослих імені Івана Зязюна НАПН України.

Спільно з кафедрою ЮНЕСКО «Неперервна професійна освіта ХХІ століття», відділом змісту і технологій педагогічної освіти імені академіка І.А. Зязюна Інституту педагогічної освіти і освіти дорослих імені Івана Зязюна НАПН України здійснюється дослідження актуальних проблем розвитку педагогічної майстерності, технологій навчання педагогів в умовах формальної і неформальної освіти. Щорічно проводиться Усеукраїнська науково-практична конференція «Інновації в освіті і педагогічна майстерність учителя-словесника».

Організовується спільно міжнародна науково-практична конференція здобувачів вищої освіти і молодих учених «Академічна культура дослідника в освітньому просторі». Мета заходу: обмін інформацією/педагогічним досвідом в аспекті формування академічної культури дослідника в освітньому просторі; популяризація результатів наукових досліджень студентів, магістрантів, аспірантів, докторантів, учнів-слухачів МАН, наукових співробітників; презентація науково-методичних напрацювань учителів-дослідників; заохочення молоді до виконання наукових досліджень на засадах академічної доброчесності, сприяння впровадженню стандартів академічного письма та публікаційної етики.

Щорічно до Міжнародного дня рідної мови відбувається вебінар «Рідномовна і багатомовна освіта у контексті сталого розвитку суспільства», співорганізатори якого Кафедра ЮНЕСКО «Неперервна професійна освіта ХХІ століття» НАПН України, Інститут педагогічної освіти і освіти дорослих імені Івана Зязюна НАПН України, ресурсний центр професійного розвитку вчителя української мови і літератури СумДПУ імені А.С. Макаренка, пропонують дискусійні платформи і цікаві заняття для студенів та учнів.

Під час онлайн-зустрічі було спроектовано подальші напрями співпраці. Заплановано у межах теми наукового дослідження «Обґрунтування змісту і методики проведення практики у закладах вищої педагогічної освіти» (2020-2022) здійснювати спільну роботу щодо удосконалення змісту і методики організації практик на бакалаврському і магістерському рівнях. Спроєктовано удосконалення змісту, форм і методів визначених видів практики з урахуванням конструктивного зарубіжного і вітчизняного досвіду, сформованого у ретроспективі взаємодії наукових установ, університетів та закладів середньої освіти.

Передано до ресурсного центру електронні видання – монографію «Навчання дорослих в умовах формальної і неформальної освіти: теорія і практика» (https://lib.iitta.gov.ua/718748/), 2 практичних посібника «Технології навчання дорослих в умовах формальної і неформальної освіти» (https://lib.iitta.gov.ua/718746/), «Технології підготовки педагогічного персоналу для роботи з дорослим населенням» (https://lib.iitta.gov.ua/718749/), 2 методичних рекомендацій: «Мережеві технології навчання дорослих в умовах формальної і неформальної освіти» (https://lib.iitta.gov.ua/718980/), «Тренінгові технології навчання дорослих в умовах формальної і неформальної освіти» (https://lib.iitta.gov.ua/718751/). Автори - відділ змісту і технологій педагогічної освіти імені академіка І.А. Зязюна Інституту педагогічної освіти і освіти дорослих імені Івана Зязюна НАПН України.

Більш детально про результати співпраці можна ознайомитися за адресою: https://www.facebook.com/permalink.php?story_fbid=1070733243284869&id=100010446093840

Семеног Олена Миколаївна,
СумДПУ імені А.С. Макаренка

Вовк Мирослава Петрівна,
ІПООД імені Івана Зязюна НАПН України

Адреса

Сумський державний педагогічний університет імені А.С. Макаренка
Адреса: 40002, Сумська обл., м. Суми, вул. Роменська 87
Телефони: (0542) 68-59-02
Web-сайт: www.sspu.edu.ua
E-mail: rector@sspu.edu.ua

Приймальна комісія

Адреса: 40002, м. Суми, вул. Роменська, 87
E-Mail: prcom@sspu.edu.ua
Тел.: +38 (0542) 22-12-44
        +38 (0542) 68-59-15

Моб.: +38 (093) 256-67-28,
          +38 (099) 601-07-23
viber b306d telegram 357e7
feysbuk pk c9b38   instagram pk e72ca   tik tok pk 9443a

Електронний розклад

Електронний розклад СумДПУ Android додаток

Електронний розклад СумДПУ iOS додаток

Меню

Мій розклад