Новини

Онлайн-форум випускників СумДПУ імені А.С. Макаренка: натхнення, спогади, співпраця!

23 червня 2020 року на платформі ZOOM відбувся онлайн-форум випускників Сумського державного педагогічного університету імені А.С. Макаренка.

Випускники різних поколінь, друзі університету, партнери, однодумці зустрілися зі здобувачами вищої освіти, щоб презентувати напрямки своєї роботи, поділитися секретами успіху та, можливо, знайти майбутні вектори співпраці. Організатори зустрічі - Асоціація випускників, студентське самоврядування та Центр забезпечення якості вищої освіти СумДПУ імені А.С.Макаренка. Відеопрезентація заходу.

Перший проректор, к.н. з держ. упр., професор Л.В.ПШЕНИЧНА окреслила основні тенденції розвитку університету, поділилася планами на майбутнє, наголосила, що за 95-річну історію Університет має більше 100 тис. випускників по всій країні та світі, що це, дійсно, - Родина, яка має спільну історію, цінності, мету. Навколо виступу першої спікерки заходу розгорнулася дискусія: як освітній простір впливає на формування професійних компетентностей особистості, у чому полягає унікальність педагогічного навчального закладу.

А.ВЕРТЕЛЬ – к. філос. наук, доцент кафедри практичної психології, заступник директора з наукової роботи Інституту педагогіки і психології СумДПУ імені А.С.Макаренка розкрив тему «Сумський педагогічний університет крізь призму родинних історій». Педагогічний стаж родини Антона Вікторовича складає понад 100 років (!). Цікаво, що спадкоємність до сімейного вчителювання є доволі традиційною серед випускників-макаренківців. Яскравим підтвердженням цьому є доповідь випускниці Університету в третьому поколінні (!) М.О. СЕМЕНІХІНОЇ, яка презентувала тему «Як закінчити педагогічний університет і займатися нейронаукою?». Наразі аспірантка Інституту фізіології ім. О.О. Богомольця. Додаткова освіта: Оксфордська школа нейронаук, Oxford, UK. Зимова школа «Етика в нейронауці», Berlin, Germany. Проходила практику в Інституті мозку людини ім. Н.П. Бехтеревої РАН у відділі позитрон-емісійної томографії. Її дослідження стосуються механізмів, що зумовлюють емоційні, когнітивні та поведінкові порушення при епілепсії, причин, які провокують розвиток цього захворювання, можливі способи вплинути на ці механізми під час лікування. Важливим меседжем від спікерки була інформація про міжнародні онлайн-школи, програми та мотивацію самих здобувачів вищої освіти до самоосвіти та професійного зростання.

Друга частина форуму поєднувала випускників, які запустили дискусію «Професійний успіх це - soft skills». Завідувачка кафедри української мови і літератури, д.п.н., проф. О.М.СЕМЕНОГ у межах освітньо-професійної програми Середня освіта (Українська мова і література. Англійська мова) розповіла про співпрацю з випускниками філологічного факультету: формування навичок soft skills під час бінарних лекцій та практичних занять («Методика викладання української мови»), у тому числі, під час дистанційного навчання, що відображено у віртуальному «Фейсбук-щоденнику кафедри». Підтримала дискусію і завідувач кафедри права та методики викладання правознавства О.М.ІВАНІЙ, яка зазначила, що формуванню навичок soft skills за освітньо-професійною програмою «Право» сприяє і активне залучення представників прокуратури, суду, правозахисних організацій Сумського регіону до чисельних заходів. Випускниця ФІСФ, студентський ректор (2010-2012 рр.) А.С. СУХЕНКО під час доповіді «Хто ведучий Вашого життя?» розкрила потенціал навичок із самоорганізації та тайм-менеджменту, адже доволі тривалий час поєднувала вчителювання в одній із шкіл міста та проведення святкових заходів. До речі, останнє захоплення переросло в успішний сімейний проєкт!

Про те, що освіта має бути багатогранною, комплексною та інтегрувати знання з різних галузей, щоб випускники були конкурентними лідерами на ринку праці, знає і застосовує Команда фахівців кафедри медико-біологічних основ фізичної культури. Зокрема, кандидат біологічних наук, доцент Г.О. ЛАТІНА поділилася успіхом з теми «Від студентського наукового гуртка до ресурсного центру «Школа педагогіки Здоров'я». Наголосила на розвитку таких компетентностей особистості – спортивний розвиток, активна життєва позиція, стійкість духу, мотивація до розвитку і Т.І. ГОЛОВЧЕНКО – українська легкоатлетка, Майстер спорту міжнародного класу — на всіх дистанціях від 800 метрів до марафону, яка щиро поділилася історією власного успіху та вже спортивними здобутками своїх вихованців! Тема лідерства звучала одноголосно у всіх виступах, але яскраво Лідер прозвучав (як у доповіді, так і у житті) студентки ФІСФ, лауреатки Верховної Ради за внесок молоді у розвиток місцевого самоврядування ВІКТОРІЇ ЛИСЯНСЬКОЇ. Для майбутньої випускниці Сумського педагогічного університету – викладачі є партнерами, випускники рідного вишу, зокрема, С.М. ОСЕТРОВА – учителька Степанівської ЗОШ, В.В.МОТРЕЧКО – заступниця міського голови – Наставниками, які вірять у дитячі сили і…Окрилюють!

Під час форуму незмінним було правило «Відкритий мікрофон», тому долучитися до спілкування могли всі учасники. О.Ф. ВАКУЛА, директор Піщанської ЗОШ м.Суми з глибокою повагою і теплом згадувала, цитувала своїх викладачів – С.М.Стаховського, Н.П.Дейниченко та ін. Подарунком для учасників форуму випускників став авторський вірш Ольги Федорівни «Музичний ранок».

Про партнерство, спільні проєкти заради якісних змін у системі «ЗВО-коледж» дискутували разом із випускником Університету, викладачем Лебединського педагогічного коледжу Антоном КІРДІЩЕВИМ.

Знають, що таке партнерство, довіра, взаємодопомога та якою важливою є комунікація між усіма стейкхолдерами освітнього процесу в Навчально-науковому інституті педагогіки і психології. Увесь директорат (на чолі з директором, професором С.М. Кондратюк) доєдналися до онлайн-трансляції форуму, щиро раділи успіхам своїх випускників: Альони УСИК, доповідачки «Роль студентського самоврядування в розвитку ННІПП» та Дарини ГІЛЕНКО, яка навчається за програмою подвійного диплому в університеті Яна Длугоша в місті Ченстохова. До речі, завідувачка кафедри соціальної роботи і менеджменту соціокультурної діяльності А.О. ПОЛЯНИЧКО наголосила, що наступного року за програмою подвійного диплому вже буде навчатися 5 (!) здобувачів вищої освіти ННІПП.

До зустрічі наступного року, дорогі макаренківці! До нових дискусій, пітчингів, презентацій та проєктів!

P.S. Запрошуємо випускників зареєструватися на сайті «Асоціація випускників» https://sspu.sumy.ua/assoc/ та заповнити фідбек «Анкета випускника» https://sspu.edu.ua/anketa-vipusknika.

З повагою та найкращими побажаннями –
Асоціація випускників,
студентське самоврядування,
центр забезпечення якості вищої освіти
СумДПУ імені А.С.Макаренка

Адреса

Сумський державний педагогічний університет імені А.С. Макаренка
Адреса: 40002, Сумська обл., м. Суми, вул. Роменська 87
Телефони: (0542) 68-59-02
Web-сайт: www.sspu.edu.ua
E-mail: rector@sspu.edu.ua

Приймальна комісія

Адреса: 40002, м. Суми, вул. Роменська, 87
E-Mail: prcom@sspu.edu.ua
Тел.: +38 (0542) 22-12-44
        +38 (0542) 68-59-15

Моб.: +38 (093) 256-67-28,
          +38 (099) 601-07-23
viber b306d telegram 357e7
feysbuk pk c9b38   instagram pk e72ca   tik tok pk 9443a

Електронний розклад

Електронний розклад СумДПУ Android додаток

Електронний розклад СумДПУ iOS додаток

Меню

Мій розклад