Новини

Онлайн-засідання вченої ради університету

02 квітня 2020 року відбулося третє у поточному році планове засідання вченої ради Сумського державного педагогічного університету імені А.С. Макаренка в режимі онлайн-конференції під головуванням ректора, доктора педагогічних наук, професора Юрія Лянного.

Перше питання порядку денного було присвячено актуальним проблемам підготовки фахівців до навчання дітей з особливими освітніми потребами в контексті Нової української школи.

Директор навчально-наукового інституту педагогіки і психології, кандидат педагогічних наук, професор Світлана Кондратюк у своїй доповіді акцентувала увагу на тому, що одним із пріоритетів діяльності є забезпечення якісної підготовки майбутніх учителів як початкової школи, так і спеціальної освіти, здатних якісно та ефективно реалізовувати завдання, що визначені Концепцією Нової української школи. Для реалізації цієї мети при кафедрах початкової і дошкільної освіти та спеціальної та інклюзивної освіти створено всі умови (потужна матеріально-технічна, навчальна та методична бази, висококваліфікований  професорсько-викладацький склад).

Доповідь Світлани Миколаївни доповнила завідувач кафедри спеціальної та інклюзивної освіти, доктор педагогічних наук, професор Тетяна Дегтяренко, яка означила особливості підготовки фахівців за спеціальністю 016 Спеціальна освіта до навчання дітей з особливими освітніми потребами в контексті Нової української школи.

Далі члени вченої ради заслухали звіти голів спеціалізованих вчених рад, яких на сьогодні в університеті функціонує три.

Першою розпочала свій виступ голова спеціалізованої вченої
Д 55.053.01 з правом прийняття до розгляду та проведення захисту дисертацій на здобуття наукового ступеня доктора (кандидата) педагогічних наук за спеціальностями 13.00.01 «Загальна педагогіка та історія педагогіки», 13.00.02 «Теорія та методика музичного навчання» та 13.00.04 «Теорія і методика професійної освіти» доктор педагогічних наук, професор Аліна Сбруєва.

Аліна Анатоліївна повідомила, що у 2019 році було захищено 19 кандидатських дисертацій, серед яких 2 – співробітниками Сумського державного педагогічного університету імені А. С. Макаренка, а також 3 докторських дисертації, серед яких 2 – співробітниками нашого університету.

На сьогодні діяльність ради набуває міжнародного виміру, оскільки на її засіданнях відбуваються захисти дисертаційних досліджень іноземних громадян, а саме громадян Китайської Народної Республіки (7 захистів кандидатських дисертацій) та Республіки Польща (1 захист докторської дисертації).

Голова спеціалізованої вченої ради К 55.053.03 з правом прийняття  до розгляду та проведення захисту дисертацій на здобуття наукового ступеня кандидата педагогічних наук за спеціальностями 13.00.02 «Теорія та методика навчання (фізична культура, основи здоров’я)» та 13.00.04 «Теорія і методика професійної освіти» доктор педагогічних наук, професор Олена Семеніхіна у своєму виступі зазначила про успішний захист 17 дисертаційних досліджень (2018 рік – 9 робіт, 2019 рік – 8 робіт), з них 11 кандидатів наук доповнили якісний професорсько-викладацький склад нашого університету.

Підводячи підсумки роботи спеціалізованої вченої ради К 55.053.04

з правом прийняття до розгляду та проведення захисту дисертацій на здобуття наукового ступеня кандидата мистецтвознавства за спеціальністю 17.00.03 «Музичне мистецтво», її голова – доктор мистецтвознавства, професор Ольга Зав’ялова, зазначила про 6 захистів дисертаційних досліджень. А колектив навчально-наукового інституту культури і мистецтв поповнився двома кандидатами мистецтвознавства.

Всі голови спеціалізованих вчених рад повідомили про перспективи подальшої роботи, яка відновиться після закінчення загальнонаціонального карантину.

Члени вченої ради заслухали виступи головних редакторів наукових журналів і збірників наукових праць «Про стан та перспективи розвитку наукових видань університету», затвердили Положення, розглянули кілька питань у «Різному».

Ректор університету професор Юрій Лянной ознайомив  членів вченої ради з наказами по університету, які стосувалися питання організаційних заходів щодо запобігання поширення коронавірусу COVID-19, зокрема з наказом № 165 від 30 березня 2020 року «Про внесення змін та доповнень до наказу № 165 від 18 березня 2020 року», в якому зазначено про продовження терміну карантину в університеті до 24 квітня 2020 року.

На період карантину і до його завершення  всі форми навчання  у Сумському державному педагогічному університеті імені А.С. Макаренка для здобувачів вищої освіти переведені на дистанційне навчання з використанням електронних кабінетів та інших інформаційно-комунікаційних технологій.

Ректор висловив подяку усім членам вченої ради за плідну співпрацю у новому онлайн-форматі і на цьому завершив засідання. Чергове планове засідання вченої ради університету заплановано на останній понеділок квітня місяця.

Адреса

Сумський державний педагогічний університет імені А.С. Макаренка
Адреса: 40002, Сумська обл., м. Суми, вул. Роменська 87
Телефони: (0542) 68-59-02
Web-сайт: www.sspu.edu.ua
E-mail: rector@sspu.edu.ua

Приймальна комісія

Адреса: 40002, м. Суми, вул. Роменська, 87
E-Mail: prcom@sspu.edu.ua
Тел.: +38 (0542) 22-12-44
        +38 (0542) 68-59-15

Моб.: +38 (093) 256-67-28,
          +38 (099) 601-07-23
viber b306d telegram 357e7
feysbuk pk c9b38   instagram pk e72ca   tik tok pk 9443a

Електронний розклад

Електронний розклад СумДПУ Android додаток

Електронний розклад СумДПУ iOS додаток

Меню

Мій розклад