Новини

Реалізація Інклюзивно-просвітницького онлайн-простору із медіаграмотності для людей із порушеннями слуху у СумДПУ

У СумДПу імені А.С. Макаренка завершено грантовий проєкт соціальної дії Інклюзивно-просвітницький онлайн-простір із медіаграмотності для людей із порушеннями слуху «Поза межами інформаційного акваріуму» або «Медіаграмотність там, де не чути сирен», конкурсу на отримання грантів Академії Української Преси.

Автор проєкту — к.п.н., ст. викладач кафедри української мови і літератури, медіатренер Марина Ячменик.

Перекладач української жестової мови, голова Сумського міського відокремленого підрозділу ГО «Всеукраїнська асоціація перекладачів жестової мови та людей з інвалідністю» — Ніна Островська.

Психолог проєкту — к.п.н., арт-терапевт, тренер — Вікторія Ратєєва.

Учасники — люди з порушеннями слуху Сумської, Київської, Чернігівської, Волинської, Житомирської областей України.

В умовах війни поза межами якісного медійного поля опинилися люди з порушеннями слуху. Вільний доступ до соціальних мереж, Телеграм-, Вайбер-каналів із чат-ботами із засиллям неякісної, фейкової, провокуючої інформації все більше сприяє соціальній ізоляції, психологічному дискомфорту, а, подекуди і загрози життю. Онлайн-навчання та створений відеоконтент в умовах проєкту  супроводжувався як онлайн-сурдоперекладом, так і записами, збереженими на створеному Ютюб-каналі «Медіаграмотність там, де не чути сирен».

Протягом 1 модуля було розглянуто теми з навичок критичного мислення, споживання якісних і перевірених матеріалів «Якість інформації не дорівнює її кількості», «Не поширюй, а перевіряй», «Стратегічно-важлива інформація у соціальних мережах в умовах війни».

Протягом 2 модуля було розглянуто теми з навичок критичного мислення, формування навичок етично-толерантного спілкування у соціальних мережах, практики тілесної терапії на подолання стресової напруги «Як зберегти себе під час війни», «Медіагігієна», «Контакти з незнайомими людьми в Інтернет-просторі в умовах війни», «Stop-Кібербулінг».

Протягом 3 модуля програми було сформовано навички інформаційної грамотності задля подолання цифрової нерівності, зокрема, навички перевірки фото та відеоматеріалів, що супроводжують інформацію.

Волонтери та учасники реалізації проєкту — фахівці Центру ЗЯВО Вербицька В.С., Горбатенко І.С., студенти та викладачі кафедри  української мови та літератури (завідувач проф. Семеног О.М.), кафедри спеціальної та інклюзивної освіти (завідувач проф. Дегтяренко Т.М., гарант ОПП, доц. Колишкін О.В.), кафедри здоров’я, фізичної терапії та ерготерапії (завідувач, доц. Звіряка О.М., гарант ОПП, доц. Копитіна Я.М.) СумДПУ імені А.С. Макаренка. Стейкхолдерами проєкту стали освітяни Комунального закладу Сумської обласної ради «Косівщинська спеціальна школа».

Бажаючим долучитися до проєкту можна на онлайн-каналі проєкту https://www.youtube.com/channel/UCf7k4n-tC1oIvW1RWfJeu1Q/videos

Адреса

Сумський державний педагогічний університет імені А.С. Макаренка
Адреса: 40002, Сумська обл., м. Суми, вул. Роменська 87
Телефони: (0542) 68-59-02
Web-сайт: www.sspu.edu.ua
E-mail: rector@sspu.edu.ua

Приймальна комісія

Адреса: 40002, м. Суми, вул. Роменська, 87
E-Mail: prcom@sspu.edu.ua
Тел.: +38 (0542) 22-12-44
        +38 (0542) 68-59-15

Моб.: +38 (093) 256-67-28,
          +38 (099) 601-07-23
viber b306d telegram 357e7
feysbuk pk c9b38   instagram pk e72ca   tik tok pk 9443a

Електронний розклад

Електронний розклад СумДПУ Android додаток

Електронний розклад СумДПУ iOS додаток

Меню

Мій розклад