Новини

Розвиток важливих компетентностей здобувачів вищої освіти в умовах війни

25 травня відбувся онлайн-вебінар «Розвиток важливих компетентностей здобувачів вищої освіти в умовах війни» для викладачів та студентів Сумського державного педагогічного університету імені А.С. Макаренка.

Мета онлайн-вебінару – ознайомити здобувачів вищої освіти зі шляхами набуття важливих компетентностей в умовах воєнного стану.

Модератори: Пшенична Л.В., перший проректор, кандидат наук з державного управління, професор, заслужений працівник освіти СумДПУ ім. А.С. Макаренка; Ячменик М.М., начальник Центру забезпечення якості вищої освіти, кандидат педагогічних наук, викладач кафедри української мови і літератури; Вербицька В.С., Горбатенко І.С., фахівці Центру забезпечення якості вищої освіти.

Під час вебінару було зактуалізовано увагу на забезпеченні якості вищої освіти, формуванні важливих soft skills та hard skills здобувачів вищої освіти умовах війни.

Вербицька І.С. ознайомила присутніх із вирішенням проблеми освіти під час війни у Сирії, розглянула досвід університетів-партнерів України, які адаптувалися до нових умов і продовжують роботу: Національний педагогічний університет імені М. П. Драгоманова запустив Освітній хаб для школярів, слухачами якого з перших занять стали сотні дітей з усієї України.

Горбатенко І.С. зазначила про розвиток навичок управління часом, стресостійкості, інформаційної гігієни в умовах війни. Зокрема, для того щоб мінімізувати вплив стресу у житті, потрібно розділити речі, на які ви можете впливати і які перебувають поза межами вашого впливу; зафіксувати речі, які приносять задоволення, нехай навіть маленьке; робити фізичні навантаження, що дозволяють виробляти більше серотоніну та робити якість сну краще; відслідковувати думки; зібрати якнайбільше інформації про позитивний результат у тих, хто стикався з подібними труднощами; обмежити час для новин і соцмереж; змінити оточення (якщо це потрібно) та заручитися підтримкою; прогулюватися на свіжому повітрі, якщо це безпечно. Варто пам’ятати, що ніщо не триває вічно, а відтак і війна не може продовжуватися вічність, віримо і сподіваємося, що неодмінно скоро закінчиться нашою перемогою.

Ячменик М.М. запропонувала декілька онлайн-платформ, завдяки яким кожен може приділити увагу психічному здоров’ю: онлайн-ефіри практик «Дихай», матеріали самодопомоги в додатку «Світло», практики «Зняття стресу у бомбосховищі», «Медитація у період невизначеності», «Підтримка для тих, хто опинився за кордоном» (прослухати їх можна на сайті ініціативи «Волонтерська психологічна допомога» або в додатку Mindist (iOSAndroid); додаток для медитації BetterMe; телеграм-канал «Марафон медоїда»; Додаток «Емоційний інтелект. EQ».

Бажаємо всім нам Перемоги та миру, підтримуємо один одного, продовжуємо навчання та віримо в себе і Збройні Сили України!

Адреса

Сумський державний педагогічний університет імені А.С. Макаренка
Адреса: 40002, Сумська обл., м. Суми, вул. Роменська 87
Телефони: (0542) 68-59-02
Web-сайт: www.sspu.edu.ua
E-mail: rector@sspu.edu.ua

Приймальна комісія

Адреса: 40002, м. Суми, вул. Роменська, 87
E-Mail: prcom@sspu.edu.ua
Тел.: +38 (0542) 22-12-44
        +38 (0542) 68-59-15

Моб.: +38 (093) 256-67-28,
          +38 (099) 601-07-23
viber b306d telegram 357e7
feysbuk pk c9b38   instagram pk e72ca   tik tok pk 9443a

Електронний розклад

Електронний розклад СумДПУ Android додаток

Електронний розклад СумДПУ iOS додаток

Меню

Мій розклад