Новини

Студентоцентроване навчання у СумДПУ імені А.С. Макаренка

15 квітня в СумДПУ імені А.С. Макаренка відбулося перше навчальне тренінгове онлайн-заняття студентської фокус-групи «Агенти якості» під керівництвом фахівця Центру ЗЯВО, куратора фокус-групи Горбатенко І.С. на тему «Студентоцентроване навчання – сучасна парадигма вищої освіти».

Серед запрошених гостей ‒ Острога М. М., викладач кафедри інформатики, студентський декан 2015-2016 рр., перший студентський проректор 2016-2017 рр., студентський ректор 2017-2019 рр СумДПУ імені А.С.Макаренка.

Горбатенко І. С. ознайомила студентів з поняттями «студентоцентризм», «академічна свобода», «індивідуальна освітня траєкторія», «компетентність», «компетенція», «система безперервної освіти», а також наголосила на тому, що студентоценроване навчання ‒ це не лише освітній процес, а й різноманітне дозвілля, яке перебуває на високому рівні в нашому Університеті завдяки адміністрації та студентському самоврядуванню.

Агенти якості за допомогою інтерактивної дошки «Padlet» створили асоціативні ряди до вислову «Здобувач вищої освіти», поговорили про права та обов’язки студентів, спираючись на Закон України «Про вищу освіту» та «Положення про забезпечення студентоцентрованого підходу до навчання в Сумському державному педагогічному університеті імені А. С. Макаренка», розширили знання про мету студентоцентризму, яка полягає у повазі і врахуванні різноманітності студентів та їх потреб, уможливлюючи гнучкі навчальні траєкторії; врахуванні та використовуванні різних способів надання освітніх послуг; гнучкому використанні різноманітних педагогічних методів; регулярному оцінюванні та коригуванні способів надання освітніх послуг; підтримці відчуття автономності у того, хто навчається, забезпеченні йому відповідного супроводу і підтримки з боку викладача; сприянні взаємній повазі у стосунках «студент-викладач»; визначенні офіційної процедури розгляду скарг та звернень студентів. Окрім того, «Агенти якості» ознайомилися з принципами та шляхами реалізації студентоцентрованого навчання в Університеті.

Острога М. М. розповіла Агентам якості власну історію успіху, поділилася досвідом роботи на посаді голови студентського ректора з приводу успішного вирішення проблем, з якими зверталися студенти, навела приклади про реальний вплив студентства в житті Університету.

Куратор фокус-групи окреслила план навчання Агентів якості, ознайомивши з наступними темами тренінгів з метою формування знань, умінь та навичок, необхідних для співпраці. Наприкінці зустрічі «Агенти якості» долучилися до проєкту Центру ЗЯВО «Студентська студія ідей» та  розроблять модель студентоцентрованого навчання на своєму факультеті/інституті.

Центр забезпечення якості вищої освіти

Адреса

Сумський державний педагогічний університет імені А.С. Макаренка
Адреса: 40002, Сумська обл., м. Суми, вул. Роменська 87
Телефони: (0542) 68-59-02
Web-сайт: www.sspu.edu.ua
E-mail: rector@sspu.edu.ua

Приймальна комісія

Адреса: 40002, м. Суми, вул. Роменська, 87
E-Mail: prcom@sspu.edu.ua
Тел.: +38 (0542) 22-12-44
        +38 (0542) 68-59-15

Моб.: +38 (093) 256-67-28,
          +38 (099) 601-07-23
viber b306d telegram 357e7
feysbuk pk c9b38   instagram pk e72ca   tik tok pk 9443a

Електронний розклад

Електронний розклад СумДПУ Android додаток

Електронний розклад СумДПУ iOS додаток

Меню

Мій розклад