Новини

У рамках проєкту «Гостьовий лектор»

25 листопада 2020 року відбулась лекція  викладачки катедри українознавства філологічного факультету Ягеллонського університету, д-ра Марії Редькви для бакалаврів, магістрантів, викладачів кафедри української мови і літератури СумДПУ  імені А. С. Макаренка на тему «Українська мова як іноземна: досвід та перспектви».

Інціатор заняття - професор Семеног Олена Миколаївна. Серед учасників також викладачі Громова Наталія Василівна, Кумеда Олена Павлівна, Кириленко Надія Іванівна,  Герман Вікторія Василівна, Захарова Валентина Анатоліївна, Поляничко Юрій Володимирович.

Марія Рейква поділилися з учасниками зустрічі досвідом викладання української мови як іноземної мови в Польщі. Розповіла про посібники, якими користується під час заняття: «Українська мова як іноземна. Стандартизовані вимоги», «Крок 1, 2», «Українська мова для іноземців. Модульний курс», «Українська мова для іноземців. Крок за кроком», «Яблуко», «Україна-Польща. Dialog kultur».

Інтерес викликала розповідь на таку тему: «Форми привітання і прощання у різних мовах і культурах як крок до непорозуміння на початковому етапі ознайомлення з мовою», а також дізнатися, як навчити іноземця читати і «скоромовити», долучити до українського фольклору.  

Дуже цікаво було почути особливості викладання української як іноземної, дізнатися про методи та прийоми на заняттях. Також викладачка поділилися своїми враженнями про життя у Польщі, розповіла про різницю у термінології, здавалося б, схожих мов. Лунало багато інформації про закордонну україністику та україністичні студії.

Досить актуальним було дізнатися про види візуалізації, які використовувала у себе на лекціях Марія Рейква, наприклад, мультфільми, пісні, ранкові передачі із взірцевою мовою. Приємно дивує те, що всі студенти, які вивчали українську мову як іноземну, – мотивовані та планують працювати з україністикою і надалі.

Усі студенти були в захопленні від ґрунтовної лекції-розміркування.

Адреса

Сумський державний педагогічний університет імені А.С. Макаренка
Адреса: 40002, Сумська обл., м. Суми, вул. Роменська 87
Телефони: (0542) 68-59-02
Web-сайт: www.sspu.edu.ua
E-mail: rector@sspu.edu.ua

Приймальна комісія

Адреса: 40002, м. Суми, вул. Роменська, 87
E-Mail: prcom@sspu.edu.ua
Тел.: +38 (0542) 22-12-44
        +38 (0542) 68-59-15

Моб.: +38 (093) 256-67-28,
          +38 (099) 601-07-23
viber b306d telegram 357e7
feysbuk pk c9b38   instagram pk e72ca   tik tok pk 9443a

Електронний розклад

Електронний розклад СумДПУ Android додаток

Електронний розклад СумДПУ iOS додаток

Меню

Мій розклад