Новини

Уміти бути українцями

21 травня 2021 року до Дня вишиванки та свята філологів кафедра української мови і літератури та студенти, магістранти спеціальності Середня освіта (Українська мова і література. Англійська мова) Сумського державного педагогічного університету імені Антона Семеновича Макаренка провела 1,5 годинну онлайн-зустріч "Уміти бути українцями".

Епіграфом послугували слова І.Франка: «...маємо навчитися відчувати себе українцями … без офіціяльних кордонів».

Мета зустрічі - знайомство українців материкової України і українців Аргентини, налагодження культурно-освітньої співпраці.

Запрошена гостя - заступниця голови Української центральної репрезентації в Аргентині МАРІЯ ХРИСТИНА ЗІНЬКО.

 Пані Марія народилася 23 серпня 1952 р. в місті Буенос – Айрес в Аргентині. Мама пані Марії – Галини Деглєр родом із Коломиї, пройшла табори примусової праці в Чехії та виїхала до Аргентини в 1948 р.; батько – Роман Лев Зінько родом із Сокаля, що на Львівщині, приїхав до Аргентини в 1937 році зі своїми батьками, коли йому було вісім років. Пані Марія здобула економічну освіту, закінчивши Університет Буенос-Айреса. Окрім того, навчалася в Суботній Рідній Школі при Товаристві «Відродження», Недільній Вищій Школі при Українській Греко-Католицькій Катедрі Святої Покрови. Мала студії славістики в Університеті святого Климента в Римі. Виконувала обов'язки ректора Вищого інституту викладання в галузі сталого туризму та готельного бізнесу. Працює професором в Університеті Буенос-Айреса.

Пані Марія Зінько веде активну громадську діяльність; брала участь у Конгресах Світового Конгресу Вільних Українців (С.К.В.У.), Світового Конгресу Ураїнців (С.К.У.) і Світової Федерації Жіночих Організацій (С.Ф.У.Ж.О.), в Торонто, Нью-Йорку і в Києві. Наразі є віцепрезидентом Української центральної репрезентації в Аргентинській Республіці.

У квітні цього року тимчасовий повірений у справах України в Аргентинській Республіці Валерій Олефір вручив Марії Христині Зінько медаль «За працю і звитягу», присвоєну Президентом України Володимиром Зеленським за вагомий особистий внесок у розвиток волонтерського руху та активну благодійну діяльність.

 Марія Зінько прекрасно володіє українською мовою, шанує українську культуру за тисячі кілометів від України...

В Аргентині постійно проживає четверта (після Канади, США, Бразилії) за чисельністю українська діаспора в світі, яка налічує близько 250 – 300 тисяч осіб. Більша частина етнічних українців мешкає у столиці і провінції Буенос-Айрес (понад 100 тис.) та провінції Місьйонес (близько 130 тис.).

Українська громада в Аргентині представлена понад 40 українськими громадськими, культурними, релігійними та молодіжними організаціями, більшість з яких федералізовані в Українську центральну репрезентацію – провідну організацію українців в Аргентині, визнану аргентинським урядом. Голова Української центральної репрезентації – відомий нейрохірург Петро Лилик.

Духовним осередком для багатьох українців є кафедральний собор Покрови Богородиці в Буенос-Айресі.

Українська громада подарувала місту пам’ятник Тарасу Шевченку в Буенос-Айресі. Автор пам’ятника – канадський українець Леонід Моложанин, автор скульптурної групи – аргентинський скульптор Оріо даль Порто.

Гостю привітали О.Кудріна, проректорка з науково-педагогічної (наукової) роботи СумДПУ А.С.Макаренка та Г.Фальфушинська,  проректорка з наукової роботи та міжнародного співробітництва Тернопільського національного педагогічного університету імені Володимира Гнатюка; модерували О.Семеног, завідувачка кафедри української мови і літератури Сумського державного педагогічного університету імені А.С.Макаренка та Л.Кравець, докт. філ.н., професор кафедри філології Закарпатського угорського інституту імені Ференца Ракоці ІІ.

Надіслав привітання Т.Кремінь, Уповноважений із захисту державної мови.

Понад 90 учасників уважно слухали гостю: студенти, магістранти, аспіранти, викладачі, науковці різних університетів України, а це і Сумський державний педагогічний університет імені А.С. Макаренка; Національний педагогічний університет імені М.П. Драгоманова, факультет української філології і літературної творчості імені Андрія Малишка; Тернопільський національний педагогічний університет імені В. Гнатюка, кафедра української мови та методики її навчання; Харківський національний педагогічний університет імені Г. С. Сковороди, кафедра українознавства і лінгводидактики, Ужгородський національний університет.

Запитання поставили і взяли участь в обговоренні пропозицій про подальшу співпрацю О.Семеног, завідувачка кафедри української мови і літератури Сумського державного педагогічного університету імені А. С. Макаренка, Л.Кравець, докт. філ.н., професор кафедри філології Закарпатського угорського інституту імені Ференца Ракоці ІІ, О.Маленко, завідувачка кафедри українознавства і лінгводидактики Харківського національного педагогічного університету імені Г. С. Сковороди; Н.Венжинович, завідувачка кафедри української мови Ужгородського національного університету, доктор філологічних наук, професор; Л.Струганець, доктор філологічних наук, професор, професор та О.Петришина, завідувачка кафедри української мови та методики її навчання кафедри української мови та методики її навчання Тернопільського національного педагогічного університету імені Володимира Гнатюка; В.Погребенник, доктор філологічних наук, професор, завідувач  кафедри української літератури Національного педагогічного університету імені М. П. Драгоманова

Низка пропозицій щодо гостьових лекцій, спільні онлайн-мости/зустрічі до річниці від дня народження Тараса Шевченка, цікаві проєкти на волонтерських засадах залучати студентів-філологів як носіїв мови для співпраці із суботніми школами на допомогу вчителеві запропонували з різних куточків України.

Захід проведено на виконання Концепції державної цільової національно-культурної програми забезпечення всебічного розвитку та функціонування української мови як державної .... (затверджена Кабінетом Міністрів України 19 травня 2021 року)

Ми - Українці, всюди Українці,

Допоки світить нам одна зоря!

Летіть, летіть, нестримні журавлі,

Через усі держави і кордони,

Несіть привіт від рідної землі

Усім, хто вірить в неї безборонно!

Усім, хто зміг у серці зберегти

І землю ту, і мову ту єдину,

Хто крізь усі негоди і світи

В собі проніс любов до України!

Анатолій Матвійчук

Адреса

Сумський державний педагогічний університет імені А.С. Макаренка
Адреса: 40002, Сумська обл., м. Суми, вул. Роменська 87
Телефони: (0542) 68-59-02
Web-сайт: www.sspu.edu.ua
E-mail: rector@sspu.edu.ua

Приймальна комісія

Адреса: 40002, м. Суми, вул. Роменська, 87
E-Mail: prcom@sspu.edu.ua
Тел.: +38 (0542) 22-12-44
        +38 (0542) 68-59-15

Моб.: +38 (093) 256-67-28,
          +38 (099) 601-07-23
viber b306d telegram 357e7
feysbuk pk c9b38   instagram pk e72ca   tik tok pk 9443a

Електронний розклад

Електронний розклад СумДПУ Android додаток

Електронний розклад СумДПУ iOS додаток

Меню

Мій розклад