Новини

Урочисте вручення дипломів бакалавра в День Української державності

15 липня 2024 року 8 студентів денної форми отримали дипломи бакалавра-вчителя української мови і літератури в базовій школі. У чотирьох  дипломах записано  – з відзнакою. Хвилююча подія для кафедри української мови і літератури, всього університету.

Це важливий для вас і для нас усіх день. І  все мало бути по-іншому. Але війна наразі триває. Триває   і за мовні кордони, і за майбутнє світу. Воєнні реалії стимулювали потужний сплеск розвитку і «переможну ходу української мови» як  гаранта «зміцнення державної єдності,  невід'ємну складову  національної безпеки України. З утвердженням державницької, націєтворчої  ролі української мови в умовах війни переосмислюється і  місія професія українського філолога. Про це у своєму виступі наголосила перший проректор університету, професор Любов Пшенична.

Наші випускники цьогоріч особливі. В освітніх закладах усе частіше наголошують на важливості підготовки вчителя, котрий уміло володіє культурою роботи з текстами, створює різні типи  текстів, медіатексти, віртуальні тексти, а також навчає учнів створювати такі тексти.  Особливої актуальності на інформаційному фронті в останні роки набуває стійка потреба мислити критично, споживати  інформацію «крізь лупу», відрізняти факти від суджень, виявляти маніпулятивний контент, розвінчувати фейки, наративи ворожої пропаганди, застосовувати «правила трьох джерел» (грунтовності, достовірності, аргументованості), дотримуватись правил інформаційної безпеки, інформаційної гігієни, володіти прийомами комунікативної взаємодії. Зростає роль читацької грамотності в суспільстві.

То ж з першого курсу уся група – активна учасниця грантових проєктів з інфомедійної грамотності, проєкту «Мовний форпост Сумщини», бінарних лекцій, міжнародних заходів, конкурсів з української мови імені Петра Яцика, численних поетичних заходів і навіть міжнародних виставок «Освіта і кар'єра», під час яких представляла мультфільм «Твоє життя  важливе». Більшість зі студентів уже працює в школі. Особливі слова подяки старості Єлизаветі Драновській, переможниці численних конкурсів, - говорить голова екзменаційної комісії, професор кафедри української мови і літератури Олена Семеног.

Теплі слова побажання висловили присутнім куратор групи, доцент Олена Кумеда, доцент Дмитро Будянський, випускниця минулих років Олена Ковтуненко.

Радість зустрічі, сльози, обійми, щирі побажання і кілька світлин разом.

Так, за обрієм чотирирічної історії - усмішки й сльози, злети, перші сумніви і перші перемоги, пари і прогулянки, успіхи і помилки, шалена підтримка один одного, і віра в кожного, часом недоспані ночі за читанням книг чи виконанням практичних завдань, але попри це - тисячі щасливих моментів, які  прожили РАЗОМ..

Щиро вітаємо наших випускників з отриманням диплома бакалавра!

І вже чекаємо в магістратурі за освітньою програмою Середня освіта. Українська мова і література. Англійська мова.

Адреса

Сумський державний педагогічний університет імені А.С. Макаренка
Адреса: 40002, Сумська обл., м. Суми, вул. Роменська 87
Телефони: (0542) 68-59-02
Web-сайт: www.sspu.edu.ua
E-mail: rector@sspu.edu.ua

Приймальна комісія

Адреса: 40002, м. Суми, вул. Роменська, 87
E-Mail: prcom@sspu.edu.ua
Тел.: +38 (0542) 22-12-44
        +38 (0542) 68-59-15

Моб.: +38 (093) 256-67-28,
          +38 (099) 601-07-23
viber b306d telegram 357e7
feysbuk pk c9b38   instagram pk e72ca   tik tok pk 9443a

 

Аспірантура та докторантура

E-Mail: aspirantura@sspu.sumy.ua
Тел.: +38 (0542) 68-59-39

Електронний розклад

Електронний розклад СумДПУ Android додаток

Електронний розклад СумДПУ iOS додаток

Меню

Мій розклад