Новини

Усесвітній день гідності на ФІСФ

Свято гідності та свободи України на факультеті іноземної та слов'янської філології пройшло під гаслом Всесвітнього Дня гідності від команди Global Digniti Day й EdCamp Ukraine #gdignity#gdignityUkraine.

Цього року Всесвітній День Гідності проводиться в Україні вже уп’яте і відбудеться протягом символічного проміжку чаcу – з 21 листопада (День Гідності та Свободи України) до 9 грудня (Міжнародний день боротьби з корупцією).

До участі в ньому зареєструвалися 1 975 осіб, які, за попередніми підрахунками, планують залучити до участі 198 164 особи із різних закладів освіти по всій Україні.

Старша кураторка проєкту в СумДПУ імені А.С.Макаренка – завідувач кафедри української мови і літератури, доктор педагогічних наук, професор Семеног О.М. – представниця ідеї Всесвітнього дня Гідності.

Координаторка проєкту на факультеті іноземної та слов'янської філології СумДПУ імені А.С.Макаренка – заступник декана, кандидат філологічних наук, доцент Кириленко Н.І.

Кураторка проєкту в СумДПУ імені А.С.Макаренка – кандидат педагогічних наук Ячменик М.М.

Головний меседж заходу - принципи Гідності:

  1. Кожна людина має право на гідне життя.
  2. Гідне життя означає можливість реалізувати свій потенціал, що має підкріплюватися гідною медичною допомогою, освітою, заробітком і почуттям безпеки.
  3. Гідність означає свободу вибору, дій і повагу до цих прав.
  4. У своїх діях ми повинні керуватися почуттям власної гідності.
  5. Перш за все, наша гідність взаємопов’язана з гідністю інших людей.

Під час заходу студенти переглянули відеозвернення міністерки освіти і науки України Г.Новосад; поділилися власними історіями про гідність та написали листи у майбутнє... самим собі «Що я можу змінити на краще у своїй країні за 365 днів?».

Компонент «Гідність у дії!», забезпечують партнери події цього року:

  • нові антикорупційні інструменти для застосування в школі від проєкту USAID «Підтримка організацій-лідерів у протидії корупції в Україні ВзаємоДія», що допоможуть говорити про недоброчесні вчинки і таке явище, як корупція, а також способи її попередження й подолання;
  • ідеї щодо ознайомлення з Цілями сталого розвитку від ПРООН в Україні, щоб говорити з учнівством про Землю, як наш спільний дім;
  • кілька активностей від команди Університету Еморі та Громадянської служби миру в Україні – GIZ за мотивами програми соціальноемоційного і етичного навчання, що допоможуть розвивати стійкість, співпереживання і взаємозалежність;
  • марафон написання листів від Amnesty International в Україні на підтримку сміливих дітей і підлітків з різних країн світу, які борються за права людини, серед яких: Ясаман з Ірану, яка насмілилася боротися за права дівчат і жінок – перш за все, за право на індивідуальність, право не носити хіджаб; Сара і Шон з Греції, які, допомагаючи біженцям із Сирії, самі зазнали переслідування з боку влади Греції за свою волонтерську діяльність;
  • презентації нових історій про досягнення жінок від Представництва в Україні Фонду імені Гайнріха Бьолля, що допоможуть привернути увагу до видимості і гідності жінок;
  • відеосвідоцтва жертв Голодомору й Голокосту від USC Shoah Foundation та ZACHOR Holocaust Remembrance Foundation, які можна використовувати з навчально-виховною метою.

Учасники заходу висновкували:

  • гідність є внутрішньою людською цінністю кожної людини;
  • ми повинні підвищувати нашу власну гідність щоденно через результати власної діяльності;
  • у нашому суспільстві необхідно більше говорити про гідність, а також потрібно більше активних дій;
  • керуючись у своїх діях почуттям власної гідності, ми можемо сприяти розвитку позитивних глобальних змін на різних рівнях нашого суспільства;
  • концепція «гідності» базується на тому, що всі люди мають внутрішнє почуття власної гідності;
  • наше почуття власної гідності залежить від того, як ми ставимося одне до одного – що ми можемо зробити для підвищення почуття власної гідності й гідності інших людей.
  • невід'ємними складниками поняття «Гідність» є людяність, взаємоповага та самоповага, честь!

Кураторка проєкту Всесвітнього дня гідності
в СумДПУ імені А.С. Макаренка
кандидат педагогічних наук,
керівник студентського гуртка «Медіаграмотність вчителя»
Ячменик М.М.

Адреса

Сумський державний педагогічний університет імені А.С. Макаренка
Адреса: 40002, Сумська обл., м. Суми, вул. Роменська 87
Телефони: (0542) 68-59-02
Web-сайт: www.sspu.edu.ua
E-mail: rector@sspu.edu.ua

Приймальна комісія

Адреса: 40002, м. Суми, вул. Роменська, 87
E-Mail: prcom@sspu.edu.ua
Тел.: +38 (0542) 22-12-44
        +38 (0542) 68-59-15

Моб.: +38 (093) 256-67-28,
          +38 (099) 601-07-23
viber b306d telegram 357e7
feysbuk pk c9b38   instagram pk e72ca   tik tok pk 9443a

Електронний розклад

Електронний розклад СумДПУ Android додаток

Електронний розклад СумДПУ iOS додаток

Меню

Мій розклад