Новини

Всеукраїнський форум «Колективна стійкість, зцілення та зростання»

1 липня відбувся Всеукраїнський форум «Колективна стійкість, зцілення та зростання» в Українському католицькому університеті у партнерстві з Всеукраїнською програмою ментального здоров’я «Ти як?», ініційованою першою леді Оленою Зеленською, та Координаційним центром з психічного здоров’я Кабінету Міністрів України, на який була запрошена проректор з науково-педагогічної (виховної та соціальної) роботи СумДПУ імені А.С. Макаренка Заікіна Анна Леонідівна.

Захід зібрав представників з різних галузей: освіти, культури, медицини, реабілітації, ментального здоров’я, управління та громадського сектору. Ціль форуму – сформувати зв’язки між різними спільнотами, щоб через комунікацію та взаємодію разом шукати шлях, яким йтиме країна до формування української стійкості і подолання викликів війни. 

 Основні теми форуму: 

  • Стійкість як основа для подолання викликів війни; 
  • Психологічні травми війни та їх вплив на суспільство; 
  • Роль культури у формуванні колективної стійкості; 
  • Ментальне здоров’я дітей та молоді в умовах війни; 
  • Шляхи підтримки родин загиблих та поранених; 
  • Роль громадських організацій у допомозі постраждалим від війни; 
  • Інноваційні підходи до психотерапії та реабілітації; 
  • Формування культури пам’яті про загиблих Героїв України. 

На заході виступила онлайн перша леді України Олена Зеленська, наголосивши на важливості розвитку та підтримки стійкості нації, створення умов для особистого розвитку кожного громадянина, доступності послуг і інвестицій в освіту та подолання стигми. 

Форум складався з трьох блоків виступів експертів з різних галузей та двох дискусійних панелей з лідерами думок. Учасники ділились експертизою, особистим та професійним досвідом, обговорювали складні питання і шукали формулу української стійкості. Участь у дискусії взяли представники наукової та культурної інтелігенції, а також кваліфіковані фахівці у сфері психотерапії, ветерани російсько-української війни та практики з реабілітації від фізичних травм. 

Керівниця Координаційного центру з психічного здоров’я Оксана Збітнєва повідомила, що 77% українців перебувають у стані стресу, але лише 9% звертаються за фаховою допомогою. Вона підкреслила важливість підтримки та знання про те, як отримати допомогу, і зазначила, що досвід війни неможливо вилікувати, з ним треба вчитись жити.  За словами експертів, травми війни впливають на майбутні покоління, тому важливо бути гнучкими в умовах невизначеності та вчитися долати ці виклики.  

Цей захід став майданчиком, де учасники поділились власними історіями, емоціями, рефлексіями щодо того, як пережити виклики війни.  

Адреса

Сумський державний педагогічний університет імені А.С. Макаренка
Адреса: 40002, Сумська обл., м. Суми, вул. Роменська 87
Телефони: (0542) 68-59-02
Web-сайт: www.sspu.edu.ua
E-mail: rector@sspu.edu.ua

Приймальна комісія

Адреса: 40002, м. Суми, вул. Роменська, 87
E-Mail: prcom@sspu.edu.ua
Тел.: +38 (0542) 22-12-44
        +38 (0542) 68-59-15

Моб.: +38 (093) 256-67-28,
          +38 (099) 601-07-23
viber b306d telegram 357e7
feysbuk pk c9b38   instagram pk e72ca   tik tok pk 9443a


З питань оплати за навчання звертатися каб. 157 (1 поверх факультету іноземної та слов’янської філології) тел.: +380953508578

Аспірантура та докторантура

E-Mail: aspirantura@sspu.edu.ua
Тел.: +38 (0542) 68-59-39

Електронний розклад

Електронний розклад СумДПУ Android додаток

Електронний розклад СумДПУ iOS додаток

Меню

Мій розклад