Новини

Завершила свою роботу І Міжнародна школа «Natural Science Research School» (Україна-Словаччина)

З 30 червня по 08 липня 2023 року здобувачі вищої освіти та науково-педагогічні працівники природничо-географічного факультету взяли участь у роботі І Міжнародної школи «Natural Science Research School», яка організована спільно між СумДПУ імені А.С. Макаренка (Україна) та Університетом Св. Кирила і Мефодія у Трнаві (Словаччина).

Тривалий переїзд через українсько-словацький кордон ми використали для підготовки та обговорення питань, які передбачені програмою школи.

02 липня провели ознайомчу екскурсію по м. Кошице (Словаччина). Нашими екскурсоводами були здобувачі вищої освіти Анастасія Дубіковська та Марина Валюх, а також їх наставники - к.хім.н. Юлія Володимирівна Харченко та к.геог.н. Олена Сергіївна Данильченко. Особливим гідом даної екскурсії був професор Університету Св. Кирила і Мефодія у Трнаві - пан Джозеф Сокол. Також провели майстер-класи по складанню туристичних маршрутів країною (Данильченко О.С.), комплексну характеристику Словаччини (географічне положення, загальна інформація, фізико-географічні умови, господарство країни та туристично-рекреаційні ресурси) (Данильченко О.С.). Хіміки СумДПУ імені А.С. Макаренка провели навчальну хіміко-екологічну майстерню (оцінку біохімічних показників молочнокислих продуктів) (Бабенко О.М., Вакал Ю.С., Харченко Ю.В.). Розглянули приклади консервації ex situ для збереження генетичного різноманіття рослин (Торяник В.М.). Наочно показали студентам особливості організації сортування сміття у закладах освіти і не тільки. Попрактикувалися з апаратом по збору пластикових пляшок на переробку.

03 липня 2023 року відбулася зустріч із адміністрацією Університету Св. Кирила і Мефодія в Трнаві. Обговорили шляхи подальшої співпраці, академічної мобільності для здобувачів освіти та науково-педагогічних працівників природничо-географічного факультету СумДПУ імені А.С.Макаренка, участі у спільних грантових проєктах. Мали можливість познайомитися із матеріально - технічною базою факультету Природничих наук UCM (Університету св.Кирила і Мефодія у Трнаві), особливостями організації освітнього процесу, зокрема з автоматизованими системами керування освітнім процесом, технологіями дистанційного навчання, електронного документообігу, змісту навчальних програм, навчальних планів та процедури вільного вибору освітніх компонентів. Пані доцентка познайомила з матеріально-технічним забезпеченням лабораторного практикуму з молекулярної та клітинної біотехнології, мікробіології та вірусології, хімії довкілля. Професор Джозеф Сокол продемонстрував обладнання лабораторій аналітичної хімії, органічної хімії, спектрального аналізу, електрохімії, хроматографії, хемометрії. Позитивною практикою є наявність повністю обладнаних сучасних лабораторій для виконання бакалаврських та магістерських робіт. Познайомилися із умовами проживання, харчування та дозвілля (Free students zona) студентів.

Четвертий день працювали у столиці Словаччини - Братиславі. Провели оглядову екскурсію по місту. Змогли набрати воду з Дунаю та продовжили вимірювання різних фізико-хімічних показників якості води (концентрація катіонів та аніонів, значень кислотності та загальної твердості). Студенти - географи підготували комплексну характеристику річки Дунай та визначили і пояснили фізичні показники річкової води (прозорість, кольоровість та запах).

05 липня відбувся найцікавіший (зо словами та емоціями деяких студентів) піший підйом до водоспаду Скок 1789 м над рівнем моря «Високі Татри». Піднялися по жовтому маршруту, здійснили гідроекологічні дослідження водних об'єктів: водоспаду Скок (географічне положення, морфометричні та гідрологічні характеристики, тип водоспаду, дослідження швидкості течії та фізичних властивостей води; озера Штрбське плесо (1350) (тип озерної котловини та морфометричні характеристики озера). Провели навчальну хіміко-екологічну майстерню (визначили кислотність природних вод та грунтів, загальну кількість розчинених солей та рівень мінералізації води). Дослідили фенотипічний поліморфізм рослин в умовах Високих Татр та біорізноманіття субальпійського поясу.

На 6 - й день роботи І Міжнародної школи «Natural Science Research School» (Україна - Словаччина) працювали у Татранському національному парку. Підйом до Skalnate Pleso (1738 м). Встановили характеристики висотних поясів за зміною кліматичних умов та типом рослинності. Розглянули унікальні риси парку. Пройшлися по одній із екологічних стежок та звернули увагу на методику її організації і оформлення. Наочно ознайомилися з прикладами консервації in situ генетичного різноманіття. Встановили особливості утворення озера Skalnate Pleso, з'ясували тип озерної котловини та його морфометричні характеристики. Провели навчальну хіміко-екологічну майстерню (оцінили очищення води природних водойм методом фільтрації).

Усі учасники Міжнародної школи отримали сертифікати, що підтверджують їх участь у цій школі та купою позитивних емоцій та знань повернулися вчасно додому.

Під час роботи школи ми змогли сприяти розвитку у здобувачів вищої освіти ПГФ еконавичок та екосвідомості, комунікативної, міжпредметної та дослідницької компетентності. Також пояснювали пересічним словакам про війну, яку веде зараз на території України росія. На запитання: «Ви не боїтеся повертатися в Україну?», всі дружно відповідали: «НІ!! Бо це наша Батьківщина!».

З вірою у ПЕРЕМОГУ, працюємо далі на освітньому фронті. 

Адреса

Сумський державний педагогічний університет імені А.С. Макаренка
Адреса: 40002, Сумська обл., м. Суми, вул. Роменська 87
Телефони: (0542) 68-59-02
Web-сайт: www.sspu.edu.ua
E-mail: rector@sspu.edu.ua

Приймальна комісія

Адреса: 40002, м. Суми, вул. Роменська, 87
E-Mail: prcom@sspu.edu.ua
Тел.: +38 (0542) 22-12-44
        +38 (0542) 68-59-15

Моб.: +38 (093) 256-67-28,
          +38 (099) 601-07-23
viber b306d telegram 357e7
feysbuk pk c9b38   instagram pk e72ca   tik tok pk 9443a

Електронний розклад

Електронний розклад СумДПУ Android додаток

Електронний розклад СумДПУ iOS додаток

Меню

Мій розклад