Новини

Академічна доброчесність під час дистанційного навчання

17 квітня 2020 року відбувся круглий стіл-онлайн «Академічна культура учасників освітнього процесу в умовах дистанційного навчання».

Участь в онлайн-засіданні взяли 54 учасники – здобувачі вищої освіти, аспіранти, викладачі, бібліотекарі, члени комісії з етики та академічної доброчесності, колектив Центру забезпечення якості вищої освіти СумДПУ імені А.С. Макаренка.

Модерувала онлайн-засідання – ЯЧМЕНИК М.М., к.п.н., керівник Центру забезпечення якості вищої освіти СумДПУ імені А.С. Макаренка.

Спікери онлайн-засідання - перший проректор, к.н. з держ. упр., проф. ПШЕНИЧНА Л.В.; голова комісії з етики та академічної доброчесності, к. філос. н., ст. викладач кафедри філософії та соціології ПОНОМАРЕНКО Т.О.; керівник науково-дослідної лабораторії «Академічна культура», завідувач кафедри української мови і літератури, учасник програми Еразмус + Жана Моне, д.п.н., проф СЕМЕНОГ О.М.; завідувач відділу інформаційних технологій та комп’ютерного забезпечення наукової бібліотеки – БОРИСЕНКО О.І.

Підключитися до конференції Zoom учасники могли за покликанням: https://zoom.us/j/800500252?pwd=RDdQRDN5T2hheG9qTG1CWTYrZmw3QT09 або Ідентифікатором: 800 500 252 та паролем: 9HtnPU.

Перший проректор, професор ПШЕНИЧНА Л.В. наголосила, що Макаренківська спільнота одностайна в дотриманні принципів академічної доброчесності, що надзвичайно важливо в нових умовах дистанційного навчання, а саме – чесності до себе, поваги до інтелектуальної праці колег, відповідальності за своє майбутнє, щоб вибудовувати довіру між усіма стейкхолдерами та якість освітнього процесу.

Голова комісії з етики та академічної доброчесності, к. філос. н., ст. викладач кафедри філософії та соціології ПОНОМАРЕНКО Т.О. ознайомила присутніх із офіційними документами державних структур стосовно дотримання академічної доброчесності. Тетяна Олександрівна запропонувала учасникам ознайомитися із Інформаційним бюлетенем №8 «Академічна доброчесність» SAIUP https://www.skeptic.in.ua/wp-content/uploads/Integrity-bulletin-08.pdf.

Керівник науково-дослідної лабораторії «Академічна культура», завідувач кафедри української мови і літератури, учасник програми Еразмус + Жана Моне, д.п.н., проф СЕМЕНОГ О.М. ознайомила учасників круглого столу з науковою мовною культурою – складовою академічної культури; текстово-жанровим підходом до формування академічної культури; академічною комунікацією: комунікативні стратегії й тактики: засоби когезії і когерентності; аргументація та персуазивність (переконливість). Олена Миколаївна запросила учасників до участі у щорічній науково-практичній конференції «Академічна культура дослідника в освітньому просторі», яка відбудеться у травні.

Завідувач відділу інформаційних технологій та комп’ютерного забезпечення наукової бібліотеки – БОРИСЕНКО О.І. окреслила покрокову інструкцію роботи з програмою Strike Plagiarism.

Керівник Центру ЗЯВО, к.п.н. ЯЧМЕНИК М.М. зазначила, що група викладачів Сумського педагогічного університету бере участь у ґрантовому проєкті «Вивчай і розрізняй: інфомедійна грамотність» від IREX - одним із компонентів якого є імплементація медіаграмотності і академічної доброчесності в робочі програми дисциплін із української мови, літератури, історії та мистецтва». Макаренківська спільнота вдячна Євгену Ніколаєву, Яні Чапайло, Володимиру Бахрушину, Тарасу Тимочко та іншим, які особисто презентували матеріали з академічної культури під час Зимової школи IREX, АУП (організатори Олена Тараненко, Любов Квасюк, Валерій Іванов) та безперестанно торують шлях з академічної доброчесності під час «карантинних» вебінарів. Покликання на проєкт сприяння академічній доброчесності в Україні можна знайти на сайті університету, розділ «Якість освіти» https://sspu.edu.ua/akademichna-dobrochesnist). Тому, знання отримані під час тренінгів стали міцним підґрунтям для швидкої адаптації з підготовки дистанційних занять, які вимагають суттєво більших зусиль від викладачів до організації лекційних, практичних занять, а від студентів – більшої відповідальності у дотримані академічної доброчесності, використанні онлайн-інструментів, антиплагіатних програм.

Приємно, що серед учасників були і представники українських ЗВО. Оксана Петрівна ЦЮНЯК, кандидат педагогічних наук, доцент кафедри початкової освіти Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника подякувала учасникам за теплу академічно-доброчесну атмосферу та привітала з прийдешнім Великоднем!

Аспірантка Анастасія СЬОМІНА, поділилася відгуком у соціальній мережі: «Інформація, надана спікерами круглого столу, була дуже різноманітна і змістовна. Особливо було цікаво почути про деякі принципи і методи роботи антиплагіатної системи, про те, які форми роботи варто і не варто давати студентам і учням під час дистанційного навчання онлайн, і про особливості самоплагіату, що є одним із різновидів порушення академічної доброчесності. Дуже приємно під час карантину мати можливість спілкуватися таким чином, вчитися, здобувати нові знання на великій відстані від мовців. Дякую організаторам заходу!»

Одноголосно учасники круглого столу запропонували обов’язково продовжити тренінгові зустрічі з академічної культури в аудиторних умовах і були одностайними у вислові: «Чесність починається з себе!»

Ознайомитися із матеріалами круглого столу: Презентація 1, Презентація 2

Марина ЯЧМЕНИК, к.п.н.,
керівниця Центру ЗЯВО СумДПУ імені А.С.Макаренка

Адреса

Сумський державний педагогічний університет імені А.С. Макаренка
Адреса: 40002, Сумська обл., м. Суми, вул. Роменська 87
Телефони: (0542) 68-59-02
Web-сайт: www.sspu.edu.ua
E-mail: rector@sspu.edu.ua

Приймальна комісія

Адреса: 40002, м. Суми, вул. Роменська, 87
E-Mail: prcom@sspu.edu.ua
Тел.: +38 (0542) 22-12-44
        +38 (0542) 68-59-15

Моб.: +38 (093) 256-67-28,
          +38 (099) 601-07-23
viber b306d telegram 357e7
feysbuk pk c9b38   instagram pk e72ca   tik tok pk 9443a

Електронний розклад

Електронний розклад СумДПУ Android додаток

Електронний розклад СумДПУ iOS додаток

Меню

Мій розклад